ЧУВАЊЕ ХРАНЕ ТОКОМ ЛЕТA

Поред намирница животињског порекла, од дуготрајног излагања високим температурама чувајте и оне намирнице у којима може доћи до врења које може представљати један од бројних узрока тровања храном, а њему су подложне одређене врсте воћа, као што је грожђе и напици на бази грожђа

Један од главних фактора  појаве бактерија у храни, јесте висока температура која изазива и повећава кварљивост  намирница, поготово током летњег периода.

Управо из тог разлога, намирнице које су мање отпорне на врућину, посебно оне животињског порекла – месо, јаја, млеко и млечне производе – никако немојте дуго задржавати ван фрижидера. У фрижидеру оне ће знатно дуже задржати и сачувати своју свежину, и та свежина ће трајати управо колико  је потребно, све док не буде време за термичку обраду намирница, тј. њихову припрему за јело. Баш када је у питању термичка обрада поменутих намирница, водите рачуна да ове оне увек, током сваке припреме када трају летње врућине, буду довољно термички обрађене, било да су куване, пржене или печене. Термичком обрадом, убија се велики број евентуално већ насталих и присутних штетних бактерија.  Поред намирница животињског порекла, од дуготрајног излагања високим температурама чувајте и оне намирнице у којима може доћи до врења које може представљати један од бројних узрока тровања храном, а њему су подложне одређене врсте воћа, као што је грожђе и напици на бази грожђа.

Када је реч о воћу и поврћу, водите рачуна да оно увек буде ван домашаја инсеката, посебно оних који су потенцијални преносиоци зараза, као што су муве које су током лета најбројније. Цревне инфекције током лета није лако спречити јер се храна тада лакше квари због неадекватног чувања. Позната су тровања сладоледом, брзом храном, морским плодовима. Тегобе почињу обично као акутни бол у стомаку, изражена мучнина и повраћање које посебно исцрпљује. Неколико сати касније се јављају болни грчеви у стомаку и учестале течне столице и температура.

 

 

Милош Недељковић

Спец.струковни-нутрициониста дијететичар

 

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *