JEZIK NAŠ NASUŠNI

 

U oba slučaja, nazivi objekata i vrsta radova na njima ispisani su prvo na engleskom, potom na albanskom, pa tek onda na srpskom jeziku

BUJUANOVAC, 24. avgusta  2015. – Lideri albanskih stranaka s juga Srbije često zvaničnom Beogradu upućuju oštre kritike na račun službene upotrebe albanskog jezika i pisma. Da njihove primedbe često nisu osnovane, govori ova fotografija table o tek završenoj rekonstrukciji zgrade Muzičke škole u Bujanovcu.

Natpisi na ovoj, ali i onoj tabli o rekonstrukciji Predškolske ustanove, ispisani su na način koji je u sukobu sa Ustavom Republike Srbije. U oba slučaja, nazivi objekata i vrsta radova na njima ispisani su prvo na engleskom, potom na albanskom, pa tek onda na srpskom jeziku. Osim toga, stiče se utisak da je deo na srpskom dobijen preko nekog od internet prevodilaca. Jer, teško da bi neko u Bujanovcu ili bilo gde ne samo u Srbiji, upotrebio reč „renovacija“ umesto „renoviranje“ ili „rekonstrukcija“!

Paradoks, nonsens, kako god da ga zovemo, jeste i to što kod autora ove table srpski jezik nije „dorastao“ da njime budu ispisani nazivi četiri donatora ova dva projekta.

(R. I.)

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *