Kamberi: Kosovsko ministarstvo ovde osniva biblioteke

Nadamo se da će ta pomoć biti i intenzivirana, ne samo u oblasti kulture, već i oko infrastrukture, slično kao što Mađarska vlada pomaže svoju manjinu u Vojvodini“, rekao je Kamberi.

BUJANOVAC, 10. januar 2016. (Izvori: Beta, TVN1) – Poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi najavio je da će Ministarstvo kulture Kosova direktno finansirati osnivanje biblioteka sa knjigama na albanskom jeziku u opštinama Preševo i Bujanovac.

Kamberi je rekao da je o tome razgovarao sa potpredsednikom kosovske vlade Kujtimom Šaljom, koji je posetio jug Srbije i sastao se sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca Jonuzom Muslijuom. Kako je rekao Musliju, jedna od tema sastanka bilo je i pitanje rešavanja problema školski udžbenika na albanskom jeziku u Bujanovcu i Preševu

Kamberi kaže da je poseta kosovskog zvaničnika značajan korak direktne pomoći Kosova u oblastima u kojima postoji takva mogućnost, a to je pre svega kultura.

„Nadamo se da će ta pomoć biti i intenzivirana, ne samo u oblasti kulture, već i oko infrastrukture, slično kao što Mađarska vlada pomaže svoju manjinu u Vojvodini“, rekao je Kamberi.

Kujtim Šalja je prilikom posete opštinama Preševo i Bujanovac razgovarao i sa narodnim poslanikom Rizom Haljimijem, a sa predsednicima opština Preševo i Bujanovac, Ragmijem Mustafom i Nagipom Arifijem, potpisani su memorandumi o saradnji tih opština i Kosova.

Albanci iz Preševa i Bujanovca naveli su da im je Vlada Srbije bez razloga blokirala isporuku udžbenika na albanskom koju je poslala Vlada Kosova što vlasti u Srbiji negiraju.

„Glavna tema razgovora je bila da se preko Brisela dva premijera dogovore da udžbenici koji su blokirani na carinskom terminalu Preševo idu u ruke učenika. Mislim da je blokiranje 103.220 udžbenika koji su donacija Minisarstva obrazovanja Kosova više politički inat jer ne govori se o Republici Kosovo u udžbeniku za matematiku, hemiju ili biologiju“, rekao je Musliju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *