Transparentnost rada javne uprave: Budžet i javne nabavke daleko od očiju javnosti

U istraživanju o transparentnosti rada lokalne samouprave, Bujanovac je zauzeo 41. mesto u konkurenciji 174 gradova i opština. Iza naše opštine ostali su neki mnogo veći centri poput Niša, Čačka, Novog Pazara i Užica, ali to nikako ne treba da znači da možemo biti zadovoljni jer su mnogi segmenti rada opštine daleko od očiju javnosti

BUJANOVAC, 29. februar 2016 – Organizacija Transparentnost Srbija (TS) uvela je novu metodologiju za ocenjivanje i rangiranje jedinica lokalne samouprave na osnovu indeksa transparentnosti – LTI. Indeks je zbir pozitivnih poena dobijenih iz indikatora koji su podrazumevali analizu sajtova, dokumenata, odnosno odgovora dobijenih na zahteve za slobodan pristup informacijama i neposredan uvid u funkcionisanje uprave, odnosno uslužnih centara, kao i podataka dobijenih od drugih organa.

Svi gradovi i opštine ocenjeni su i rangirani (rezultat dostupni na http://transparentnost.org.rs/LTI/index.html).

Ono što je za nas najbitnije, to je da je Bujanovac od ukupno 174 lokalnih samouprava zauzeo 41. mesto.

SrbijaMapa

Iako je naša opština iza sebe ostavila mnogo veće centre, poput Niša (50. mesto), Užica (55) ili Čačka (62.), treba reći da Bujanovac nema maksimalni broj bodova ni u jednoj kategoriji:

Skupština  (max 15)  : [ osvojeno 10]

-Budžet  (max 16)  : [8]

-JLS i građani  (max 15)  : [5]

-Slobodan pristup informacijama  (max 5)  : [3]

-Javne nabavke (max 4)  : [0]

-Informator (max 6)  : [4]

-Javna preduzeća i javne ustanove (max 18)  : [5]

-Javne rasprave i javni konkursi  (max 8)  : [5]

-Osnovni indikatori (max 26)  : [18] 

Naša iskustva – kaže Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija – tokom prikupljanja podataka za ovo istraživanje, ali i sa sastanaka sa predstavnicima opština i gradova koje smo u međuvremenu održali, pokazuju da je, kao za mnogo šta u Srbiji, i za transparentnost rada lokalne samouprave neophodna politička volja. Potrebno je da se donese politička odluka i naloži da se objavi, ne samo ono što TS sugeriše, a što izlazi iz okvira zakonskih obaveza, već i ono što je propisano.

Što se tiče rada Skupštine, prema rezultatima istraživanja, na opštinskom sajtu nemoguće je informisati se o rezultatima glasanja, o podnetim amandmanima, a nema ni podataka o kontaktu odbornika sa građanima.

Kad je u pitanju transparentnost budžeta, nedostaci su to (nula poena u istraživanju) što se na sajtu ne može pročitati njegovo obrazloženje, kao ni poziv za javnu raspravu o izvršenju budžeta, ne postoji tzv vodič za građane kroz budžet koji je, prema istraživanju, najnetransparentniji deo u lokalnoj administraciji.

Jedna od bolnih tema je i (ne) transparentnost javnih nabavki, jer je na sva tri pitanja u vezi ove oblasti rezultat nula poena: na sajtu nema stranice posvećene javnim nabavkama, nema nikakvih podataka kao ni rezultata o sprovedenim javnim nabavkama

Slično se može reći i za otvorenost lokalne samouprave prema građanima. Primera radi, navodimo nekoliko kategorija gde smo dobili nula poena:  u uslužnom centru (šalter sali) ili u prostorijama uprave nisu vidno istaknuti rokovi za izdavanje dokumenata i uputstva, na opštinskom sajtu ne može da se prati tok (status) predmeta, nisu dostupni podaci o postupanju po žalbama, predstavkama i prigovorima, na internet stranici opštine ne postoje kontakt podaci o članovima saveta/ predsednicima mesnih zajednica, na sajtu ne  postoje mehanizmi za prijavu korupcije, predsednik opštine ne održava redovne konferencije za novinare (bar jednom mesečno), a na sajtu nema podataka o njegovim sastancima sa građanima.

BUJANOVAC opstina

Jedna od bolnih tema je i (ne) transparentnost javnih nabavki, jer je na sva tri pitanja u vezi ove oblasti rezultat nula poena: na sajtu nema stranice posvećene javnim nabavkama, nema nikakvih podataka kao ni rezultata o sprovedenim javnim nabavkama.

Na opštinskom sajtu nema ni podataka o platama funkcionera, direktori javnih preduzeća i ustanova nisu izabrani na javnom konkursu, nema izveštaja o njihovom radu, sistematizaciji i planovima…

Konačno, na sajtu nemamo strategiju razvoja opštine, godišnji plan rada javne uprave, etičkog kodeksa zaposlenih…

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *