U Bujanovcu epidemija, ugrožen stočni fond

U Bujanovcu proglašena epidimija zarazne bolesti goveda. Bolest registrovana i u Bosilegradu.  U velikoj opasnosti ceo stočni fond Pčinjskog okruga

BUJANOVAC, 11. jun 2016. (Vranjske, Bujanovačke)-  Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za veterinu, na teritoriji opštine Bujanovac proglasili su epidemiju virusne zaraze bolesti  goveda pod nazivom NODULARNI DERMATITIS, koja se u narodu zove „kvrgava koža“.

Kako su insekti prenosioci ove bolesti, novine „Vranjske“ iz svojih izvora saznaju da je u opasnosti ceo stočni fond na teritoriji Pčinjskogokruga, jer je ova bolest odavno prisutna u Grčkoj, Bugarskoj i Makedoniji, gde je „stigla“ iz Turske.

Važno je napomenuti da se ova bolest ne prenosi na ljude.

Imajući u vidu da je ovo, posle dugo godinna, prvi slučaj ove bolesti u Srbiji, Odlukom Vlade formiran je Nacionalni štab za sprečavanje širenja i iskorenjivanje bolesti. Predsednik Štaba je prof. dr Dragan Glamočić, savetnik premijera za poljoprivredu.

Danas je ovim povodom u Vranju održana prva sednica Nacionalnog Štaba za sprečavanje širenja i iskorenjivanje ove  bolesti.

grlo2

Bolest se ne prenosi na ljude

Inače, ova bolest je Veterinarskoj stanici u Bujanovcu prijavljena u petak, 3. juna na jednoj od sedam umatičenih krava VESNE STOJKOVIĆ STOILJKOVIĆ iz sela Ljuiljance, koju su posle sednice posetili predstavnici Nacionalnog štaba.

Prva obolela krava je za četiri dana izgubila 200 kilograma, posle čega je svih sedam grla uništeno, čime je vlasnici naneta šteta od oko 10.000 evra.

U međuvrenenu su stigle informacije da je bolest „kvrgava koža“.  registrovana i u Bosilegradui, gde je verovatno preneta iz odavno zaraženog područja Ćustendila.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *