Karađorđe i Skenderbeg: Albanski odbornici ponovo izglasali promenu naziva trga

Bujanovac, 30. Jun 2016. – Albanski odbornici u SO Bujanovac, njih 22 iz svih stranaka, većinom glasova odlučili su da Kafađorđev trg promeni ime u Skenderbegov.

Srpski odbornici iz dve koalicije, koje su deo vladajuće većine, glasali su protiv.

Ipak, trg nije promenio ime jer je za to potrebna dozvola Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Inicijativa za promenu naziva centralnog gradskog trga nije nova. Poslednji put je pokrenuta prošle godine ali nije prošla na Opštinskom veću jer je nije podržala tada vladajuća DP Nagopa Arifija.

U posljednjih nekoliko godina nekoliko gradskih ulica dobilo je nove nazive po ličnostima iz albanske i romske kulture i istorije, poput Šabana Bajramovića, Bekima Fehmijua.

Ministarstvo je ranije odbilo da se Gnjilanski put u Bjanovcu nazove imenom Fatmira Ibišija, pripadnika OVPMB, naoružane formacije koja se 2000. godine sukobila sa oružanim državnim snagama.




2 thoughts on “Karađorđe i Skenderbeg: Albanski odbornici ponovo izglasali promenu naziva trga

  1. Shefqet

    To je istina da brat Skenderbega sahranjen je u Hilandaru gde je sahranjen i Stefan Nemanja na njegovom groblu pise da je Arbanaš, kao sto je i Car Dusan za sebe rekao da je car i arbanasa…. malo je tesko sada objasniti da u sreddnjom veku i u antici ime slaven i srb (shkja) bio socialni pojam za socialni stalez…. da slavius i Srbe …. bili su i Albanci, Vlasi, Bugari, grci… koji si imali socialni stalez kao kmetovi i robovi! I to doba albanci i sadasnji srbi nusu bili u svadji i ratu… cak su bili kao braca! Neznam kome smeta ime Karadjordje … kad se zna da njegovo poreklo je iz Pleme Kelmendi… od pleme iz koje potice i albanci i Crnogorci! Mi smo tolko blizu jedni drugome da ne bi trebalo nikome da smeta ime Kardjordje i u sred Titane ili Pristine kao i ime Skanderbeg u sred Nisu ili Beogradu!

    Reply
  2. Моравац

    Ајде Срби, упознајте Албанце са породичним стаблом Скендербеговим. Питајте их како му се звала нпр. мајка (Војислава), где му је сахрањен брат Репош (у Хиландару), где му је умро отац (опет у Хиландару, као монах). Ајде, реците им истину и инсистирајте на тој истини, учите децу томе. Није Карађорђе једини српски јунак. Не одбацујмо историјску истину зато што је неко фалсификује, инсистирајмо на њој. Само имена, драги моји, довољна су само имена чланова Скендербегове породице и места њиховог починка.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *