Bujanovački džezeri: Stranci sa juga na Nišvilu

Stranci sa juga ove godine po drugi put su svirali na čuvenom Nišvilu, otvarajući program na jednoj od 11 bina, a tokom festivala nastupili su još jednom, i to u centru Niša

BUJANOVAC, 7. septembar 2016. – „Strandžers from Saut“ ( „Stranci sa juga“) naziv je  grupe od 11 muzičara iz Bujanovca. Ime benda poznato je onima koji su prisustvovali bar nekom od dvadesetak koncerata ovog multietničkog sastava. Sudeći po njihovom umeću „Stranci“ više neće biti strani ni za ostale ljubitelje džez, bluz i pop muzike.

djoka1

U centru Niša, na radost publike

Naprotiv. Jedna od obećavajućih potvrda da njihovo vreme tek dolazi stigla je nedavno sa Internacionalnog džez festivala „Nišvil“, koji je održan u Nišu. Jedan od 660 učesnika „Nišvila“, kojeg je britanski  časopis „Gardijan“ svrstao među deset džez festivala Evrope, bili su i bujanovački „Strandžers from Saut“.

-Tonovima džez obrade Bajagine „Poljubi me“ poželeli smo dobrodošlicu nestrpljivoj publici, prlikom otvaranja prve od ukupno 11 festivalskih bina. Posetioce smo zabavljali nizom obrada stranih i domaćih hitova u bluz, džez i pop ritmu. Koncert smo ponovili još  jednom, pri zatvaranju festivala – sa oduševljenjem priča najstariji član bujanovačkog benda,  Đorđe Stojiljković, dok razgovaramo u njegovom video klubu.

djoka2

Multietnički džez sastav

 Podseća da je ovo bilo drugo učešće na „Nišvilu“ „Stranaca sa juga“ , koji čine gitarista Slađan Stajić i Nikola Zdravković, klavijaturista Miloš Stoimenov, bubnjar Senidor Ismaili i vokali Lazar Stojančov, Teodora Milanović, Anđela Dukadinović, Ćendresa Redžepi i Škurta i Enisa Imeri.

Prisećajući se geneze stvaranja benda „Strandžers from Saut“, Stojiljković kaže da je ideja potekla 2014. godine od direktora „Nišvila“, a da je mladi džez sastav formiran godinu dana kasnije,  uz pomoć „Nišvil fondacije“.

Namera je bila da se u projekat uključi jug Srbije, odnosno Bujanovac, Vranje, Vladičin Han, Leskovac i Bosilegrad. Bilo je osipanja u sastavima, ali, ipak, uz veliko zalaganje i rad, uspeli smo da bend očuvamo u celosti.

djoka3

Komšije su zvale policiju

Za naše osnivanje i postojanje možemo da zahvalimo i profesoru muzike Vitomiru Janjiću i  njegovoj velikoj angažovanosti . Zatim Stručnoj školi „Sveti Sava“ i Muzičkoj školi u Bujanovcu, koji su nam pozajmili deo nedostajućih muzičkih instrumenata, kao i bujanovačkom Domu kulture „Vuk Karadžić“ , za ustupljeni prostor u kome vežbamo.

Jedno vreme smo vežbali kod mene, a zatim i u Miloševom dvorištu. Možda bi tamo svirali još koji put da naše muziciranje nije zasmetalo komšiluku, pa su zvali i policiju. No, srećom, sada imamo prostorije -zadovoljan je Stojiljković.

Posle uspešnog nastupa u Nišu bujanovački džez sastav je održao koncert na zatvaranju „Bujanovačkog kulturnog leta“. Uskoro će „ponovo nastaviti sa probama“ jer, u skladu sa ranijim dogovorima, članovi „Strandžers from Saut“ očekuju poziv za gostovanje u Vojnoj bazi „Jug“ kod Bujanovca.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *