Granični prelaz Preševo: Zaplenjene devize i duvan

Na pitanje carinika šta ima da prijavi za carinsku kontrolu, vozač je odgovorio da nema ništa, ali je pregledom automobila utvrđeno da je auto pun rezanog duvana

PREŠEVO, BUJANOVAC, 19. oktobar 2016.(foto:Uprava carina ) – Na graničnom prelazu Preševo carinici su, u saradnji sa graničnom policijom, u dva navrata sprečeli pokušaje iznošenja neprijavljenih 56.000 evra.

Prvi slučaj se dogodio prilikom pregleda automobila “audi A8“, holandskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 19-godišnji državljanin Makedonije albanske nacionalnosti, u društvu svog sunarodnika. Njih dvojica su carinicima rekli da nemaju ništa da prijave, da bi potom tokom ličnog pretresa, službenici utvrdili da mladi vozač u džepovima pantalona ima 58.000 evra. Kako su izjavili da je novac zajednički vraćeno im je po 10.000 evra, a ostatak od 38.000 evra je zadržan.

img_4334

U drugom slučaju, na izlazu iz zemlje, isti carinik i policajac zajedno su pregledali još jedan automobil u kome su putovala dvojica državljana Makedonije albanske nacionalnosti. U prtljažniku tog “mercedesa”, čeških registarskih oznaka, kojim je upravljao 26-godišnji mladić, u jednoj čarapi spakovanoj među korišćene stvari, pronađeno je 38.000 evra. Putnicima je odmah vraćen iznos od 20.000 evra, dok je 18.000 evra privremeno zadržano.

U oba slučaja, s obzirom da se radi o stranim državljanima, presuda Prekršajnog suda u Preševu doneta je po hitnom postupku, pa su oni kažnjeni novčanim kaznama i oduzimanjem navedenih deviza (38.000 i 18.000 evra).

Na ulazu graničnog prelaza Preševo juče je zaplenjeno i 25 kilograma rezanog duvana pronađenog u “pežou” niških registarskih oznaka. Tim automobilom upravljao je 49-godišnji srpski državljanin putujući sa još trojicom saputnika.

Najviše ga je bilo u torbi u prtljažniku (19 kg), ispod zadnjeg sedišta (4 kg), dok je ispod haube u filteru vazduha bilo sakriveno još 2 kg duvana, saopšteno je iz Uprave carina Srbije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *