A Serb policeman offers water to an elderly ethnic Albanian villager Binak Rama in the village of Glodjane, some 90 kilometers (55 miles) southwest of Pristina Thursday Aug. 13, 1998.  Rama is the only villager who remained in Glodjane after Serb police re-took control of this village which was under the control of ethnic Albanian rebels of the KLA (Kosovo Liberation Army) since March 24 1998. Rama was released after questioning at a  police station in the nearby town of Djakovica. (AP Photo/Srdjan Ilic)

MILKOVIĆ: Pobuna izazvana zbog ličnih interesa Albanaca HASANI: I dalje smo taoci

Mi smo danas taoci loših odnosa Beograda i Prištine – tvrdi narodni poslanik PDD. Za 15 godina na vlasti Albanci nisu uradili ništa – odgovara Milković

16 godina kasnije: OVPMB

BUJANOVAC, 21. novembar 2016. – Pobuna Albanaca 2000. godine bila je opravdana, ali danas, 16 godina kasnije, problemi koji su doveli do pobune Albanaca nisu dovoljno rešeni – kaže Fatmir Hasani, jedini albanski poslanik u republičkom parlamentu.

Sasvim suprotan stav ima Miodrag Milković, sada predsednik odbora Samostalne seljačke stranke, koji je i tada bio aktivan u politici, kada kaže da su oružane sukobe inicirali pojedinci sa albanske strane iz ličnih interesa.

Do pobune je došlo neposredno nakon navodno demokratskih promena u Srbiji, a da je ona bila neopravdana vidi se i sada kad pripadnici svih etničkih zajednica beže iz Bujanovca jer ovde nemaju ni posao ni perspektivu – kaže Milković.

Na današnji dan pre 16 godina, ubistvom trojice policajaca kod sela Dobrosin, došlo je do oružane pobune Albanaca na jugu Srbije okupljenih u Oslobodilačku vojsku Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB). Sukob je zvanično okončan početkom juna 2001 uz posredovanje NATO i međunarodne zajednice.

Hasani, koji je funkcioner Partije za demokratsko delovanje (PDD), smatra da se Albanci i danas suočavaju sa sličnim problemima u raznim segmentima života:

fatmir

Nismo dobili ono što smo tražili: Hasani

Nismo dobili ono što smo tražili. Nema nas u državnim medijima i naša prava nisu na nivou onih koja uživaju druge manjine Evo, prošla su tri meseca od kad smo razgovarali sa premijerom Vučićem i dogovorili se da budemo deo vlade, ali nas više nije pozvao – kaže Hasani i dodaje da su i građani razočarani stanjem 16 godina nakon sukoba.

Prema njegovim rečima, Albanci u Srbiji su taoci loših i nerešenih odnosa Beograda i Prištine:

Nas pritiskaju i Tirana, i Priština i Beograd, ali niko ne brine o nama – tvrdi Hasani.

Na drugoj strani, Milković kaže da albanski političari samo ponavljaju „večitu priču o nekakvoj ugroženosti“:

Oni su od 2002. neprekidno na vlasti sa srpskim strankama kao dekorom, a za to vreme nisu uradili ništa osim otvaranja nekoliko stotina radnih mesta u budžetskom sektoru za svoje partijske drugove i rođake. Ali je zato bilo asfaltiranja i kopanja od čega najviše koristi imaju neke privatne firme – kaže Milković.

milkovic3

Večita priča o nekakvoj ugroženosti: Milković

Prema njegovom mišljenju, od pobune su korist su imali samo njeni inicijatori, a politička elita nije posle toga uspela da uradi ništa za razvoj:

Ponavljaju priču o ugroženosti a kroz lokalnu samoupravu je iz državnog budžeta za ovih 15 godina ušlo 70 miliona evra. Međutim, od tog novca nisu otvorili ni jedno mesto u realnom sektoru i nisu učinili ništa da privuku makar jednog investitora, na primer davanjem besplatnog zemljišta i dozvola – tvrdi Milković.

 
One thought on “MILKOVIĆ: Pobuna izazvana zbog ličnih interesa Albanaca HASANI: I dalje smo taoci

  1. Misko

    More vi sto znate treba vi ukinuti one 2000 amnestije pa da vidite vasa prava. Kao i uvek u ovoj prici se ne spominju Srbi,samo Albanci i oni samo lose zive a vladaju 16 godina. Srbi kao da ne postoje.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *