Behljulji: Ni nacionalizam ni politika ne mogu da zaustave ekonomsku saradnju sa Albanijom

On ocenjuje da tome značajno doprinose i odnosi “ koji deluju da su povoljni “ između dva premijera Aleksandra Vučića i Edija Rame.

Bujanovac, 12. decembar 2016. (Izvor Fonet, Kurir)- Vlasnik kompanije „Elhan komerc“ iz Lučana kod Bujanovca Nedžat Behljuli rekao je da bi ova godina mogla da bude proglašena najuspešnijom u normalizaciji ekonomske saradnje između Srbije i Albanije.

– Ekonomska saradnja na relaciji Srbija-Albanija je veoma značajna, o čemu govori I nedavno organizovan Biznis forum u Nišu, na kome je učestvovalo nekoliko desetina privrednika iz Albanije i više od 250 iz Srbije“, rekao je Behljuli, i dodao da je slična slika bila i na Međunarodnom sajmu u Albaniji , na kojem je više od 30 privrednika iz Srbije imalo štandove- rekao je Behljulji za agenciju Fonet a prenosi Kurir.

On objašnjava da prema bazi podataka Privredne komore Srbije preko 100 privrednika iz Srbije ima svoj biznis na teritoriji Albanije, a nekoliko desetina privrednika iz Albanije imaju predstavništva i plasiraju svoje proizvode u Srbiju.

-To funkcioniše, i to je već ozbiljna saradanja na nivou vlada Albanije i Srbije“, zaključio je Behljuli.

On ocenjuje da tome značajno doprinose i odnosi “ koji deluju da su povoljni “ između dva premijera Aleksandra Vučića i Edija Rame.

-Prema našim informacijama , konkurusaće zajedno prema evropskim fondovima, vezano za infrastrukturu, za nastavak koridora na relaciji Niš – Merdare – Priština – Prizren – Tirana. Trenutno, sve je na dobrom putu i u bliskoj perspektivi funkcionisaće sasvim normalno, kao što funkcioniše Srbija sa Bugarskom i Makedonijom, tako će biti i sa Albanijom“, smatra Behljuli.

Poslovanje funkcioniše u regionu, kako je rekao, i „vreme čini svoje“:

-Polako biznis i ekonomija idu daleko ispred politike i to neće moći niko da zaustavi“.

Po njegovom mišljenju , ovaj region je previše mali da bi svako nastupao odvojeno i da, tako odvojeno ne bismo mogi da pariramo jakim privredama i konkurenciji u raznim delatnostima i robi, mora region da se ujedini i da nastupamo zajedno.

-Tržište Albanije je malo, pitanje je koliko ima tamo privrednika sa jakim kapacitetom da plasiraju robu samo na to tržište. Takođe, u Srbiji, naročito za građevinsku, tekstilnu i industriju nameštaja ovo tržište je malo. Za njih je Albanija potencijalno tržište gde mogu da plasiraju svoju robu“, objasnio je on.

-To više ne može niko da zaustavi, ni politika, ni nacionalistički nastupi pojedinih političara na jednoj ili na drugoj strani, jer privreda i trgovina su kao voda, uvek nađu put i više nema povratka“, rekao je Behljuli za FoNet.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *