MILKOVIĆ: Politički motivisan raskid ugovora o zbrinjavanju pasa lutalica ARSIĆ: Sada su drugi uslovi, ide se na tender

Raskid ugovora o zbrinjavanju pasa lutalica politički je motivisan – kaže Miodrag Milković. – To nije tačno, ubuduće tender za ovaj posao – odgovara Stojanča Arsić
BUJANOVAC, 12. decembar 2016. (naslovna foto ilustracija: Azil za pse u Davidovcu) – Opština Bujanovac raskinula je ugovor sa Veterinarskom stanicom o zbrinjavanju pasa lutalica.
I dok Miodrag Milković, direktor Veterinarske tvrdi da se radi o politički motivisanom činu lokalne vlasti koji će imati dugoročne posledice po građane, Stojanča Arsić, zamenik predsednika opštine odgovara da je ugovor potpisan još 2010, kada su važili drugi propisi i zakoni, te da će opština za ovaj posao uskoro raspisati tender na koji može da se javi i bujanovačka Veterinarska stanica.
Milković za naš portal objašnjava da je ugovor je obavezivao Veterinarsku da godišnje uhvati 500 pasa lutalica, preveze ih do azila u selu Klenike, izvrši čipovanje, očisti do parazita, vakciniše protiv besnila i steriliše.
Prestanak kontinuirane borbe sa ovim problemom izazvaće posledice koje je vrlo teško sanirati , bilo ko da preuzme poslove zbrinjavanja pasa lutalica – kaže Milković
-Nakon opravka posle hirurške intervencije životinje se, vidno spolja obeležene, vraćaju na prostor gde su uhvaćene. Na ovakav način se poulacija pasa dugoročno  svodi na broj koji je u poznatom vlasništvu i sa kontrolisanim potomstvom – kaže Milković.
misko-nova

Nesagledive posledice po građane: Milković

Prema njegovim rečima, ugovor o Programu smanjenja populacije pasa lutalica kontrolisala je Komisija formirana do strane opštine, koja je vršila nadzor nad izvršenjem poverenih poslova.
-Takođe je formirana Komisija za kontrolu nadoknade štete na teritoriji opštine Bujanovac od ujeda pasa lutalica, jer je ovo dugoročan posao koji traži vreme i kontinuitet za adekvatno rešenje – kaže Milković i dodaje da se u izveštajima ove Komisije vidi kontinuirano smanjivanje isplate nadoknade za štete nastale ujedom pasa lutalica što je direktan uticaj rada Vet. Stanice.
Nadoknada Veterinarskoj stanici za hvatanje, prevoz, dehelmintizaciju, čipovanje, hiruršku sterilizaciju, vakcinaciju protiv besnila i vidno spoljnje obeležavanje da je pas prošao Program, iznosi 3.300. dinara plus PDV. Troškovi stanice su oko 2.000. dinara.
-Realna tržišna cena svih ovih usluga je oko 7.000.dinara – naglašava Milković.
Cilj Veterinarske stanice u ovom angažmanu je, kaže on, da se otpočne rešavanje dugoročnog problema napuštenih pasa posle usvajanja Zakona o dobrobiti životinja za koji naša zemlja nije bila spremna, pogotovu ne finansijski.
Posao je kontrolisala nekakva komisija, ali to više neće moći tako. Tender je najbolje rešenje – kaže Arsić
-Prestanak kontinuirane borbe sa ovim problemom izazvaće posledice koje je vrlo teško sanirati , bilo ko da preuzme poslove zbrinjavanja pasa lutalica. Program smanjenja populacija pasa lutalica je zakonska obaveza svake lokalne samouprave. Raskid Ugovora je isključivo iz ličnih razloga čelnika opštinske uprave što se vidi da je bez  ikakvog obrazloženja – kaže Milković.
Stojanca arsic

Tender je najbolje rešenje: Arsić

Stojanča Arsić na drugoj strani odgovara da u ovom slučaju nema političke pozadine:
– Jednostavno, ugovor je potpisan još 2010. kad su važili drugi uslovi i zakoni. Sada ćemo da raspišemo tender na koji može da se javi i Veterinarska stanica a posao će dobiti najbolji ponuđač- kaže Arsić.
Prema njegovim rečima, Veterinarska je za ovaj posao dobijala dva miliona dinara godišnje:
-Posao je kontrolisala nekakva komisija, ali to više neće moći tako. Tender je najbolje rešenje – kaže za Bujanovačke zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić.



2 thoughts on “MILKOVIĆ: Politički motivisan raskid ugovora o zbrinjavanju pasa lutalica ARSIĆ: Sada su drugi uslovi, ide se na tender

  1. Slavica Mazak Bešlić

    Gospodin Arsić je pokazao da nije pročitao nekoliko zakona: Zakon o javnim nabavkama, Zakon o veterinarstvu, Zakon o dobrobiti životinja, Zakon o zaštiti prirode, Zakon o drž upravi i lokalnoj samoupravi,Zakon o komunalnim delatnostima , a ni Ktivični zakon , iznad svega ni Ustav RS.. NE SME SE raspisivati javni tender za poslove za koje je već zakon dao isključivo pravo i dužnost jedinici lokalne samouprave i naložio kako svaka od njih sme , ko i kako mora da ih obavlja, ostalo su KD iz člana 359. , 234., 269. stav 2 KZ RS , za početak neka to sve pročita.

    Reply
  2. Aleksandra

    Apsolutna neistina od strane Arsića.

    Zakoni i propisi koji se odnose na životinje se nisu menjali od 2010. godine.. Zakon o dobrobiti (2009) kaze u čl 66 da opština mora da obezbedi prihvatilište na SVOJOJ teritoriji, Zakon o veterinarstu (2010 ) u čl 46 kaze da mora imati i SVOJU zoohigijensku sluzbu i SVOJ centar za smeštaj otpada ziv. porekla kao.

    Zakon o javnim nabavkama kaze da se ne moze raspisivati tender za ono što je obaveza nosioca obaveze…tako da ne prepoznaje usluge zoohigijene kao predmet javnih nabavki.

    S obzirom na to da je uočena pojava jedne privatne firme koja radi širom Srbije, koja pobedjuje na tenderima jer nudi nerealno niske cene… vrlo je lako moguće, da nezakonito dobije i ovaj ugovor.

    Pošto eto, insisitira na zakonima… nema opravdanja da ne poznaje zakonske obaveze lokalne zajednice na čijem je čelu.

    Bujanovac će biti pod nadzorom udruzenja za zaštitu zivotinja

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *