Veličković: Ne spomenik Skenderbegu, već pukovniku Milošu Gojkoviću

BUJANOVAC, 24. decembar 2016. – Ako je Trgu zaista potreban spomenik, neka to bude obeležje posvećeno pukovniku Milošu Gojkoviću, komandantu Moravske divizije 1. poziva koja je 20. oktobra 1912. godine ušla u Bujanovac i oslobodila ga od Turaka – piše Svetislav Veličković, predsednik bujanovačkog Odbora za ljudska prava, u autorskom tekstu u Večernjim novostima.

Veličković reaguje na inicijativu lokalnog parlamenta da Karađorđev trg ponese ime po Skenderbegu.

– Dobro rešenje bi bilo i podizanje bronzane figure vojvode Petra Bojovića, koji je iz pravca Lopardinca oslobodio Bujanovac u Prvom svetskom ratu. Ove ličnosti istorijski su vezane za naš grad i zaslužuju spomenik. Skenderbeg, nasuprot njima, nema nikakve veze sa Bujanovcem niti njegovom istorijom – smatra Veličković.




2 thoughts on “Veličković: Ne spomenik Skenderbegu, već pukovniku Milošu Gojkoviću

  1. Александар Куке Бујановац

    Цецко је у праву. Не може свако који тренутно води град Бујановац да ствара своју, па и накарадну политику и да прекраја историју. И то воде Бујановац на бази неразјашњених околности у вези утврђивања демографске структуре становнишва, јер мајоризација албанаца у општини Бујановац од 1991 утврђује се не пописом грађана када излазе сви грађани Србије (последњи 2011.), већ се утврђује на бази неких процена које апсолутно не одговарају стварном стању. То српски и остали неалбански део становништва из Бујановца, Петицијом са 7000 потписа, још од 2009 године тражи да се де факто утврди истина о структури становништва у општини ванредним пописом, али до данас претходна па ни садашња Влада Србије ништа није предузела. Што се тиче Скендербега, или тачније Станише ‘или Синише Кастратовића ко жели може наћи на било ком компјутеру под називом Скендербег и Албанци где Проф. Др.Каплан Буровић као и Европски научници аналитички научно пишу о породици Ђорћа и Ивана Кастратовића, као и о Станиши-Синиши Кастратовиђ Скендербегу.

    Reply
  2. Jovan

    Odlican članak. Radi se o veoma značajnom pitanju. Medjutim, iznenadjuje me da nema komentara. Bujanovcani javljajte se.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *