Na licu mesta: Pomoć stigla i u Gornji Starac (FOTO)

BUJANOVAC, 2. februar 2017. – Zahvaljujući  požrtvovanosti  i visprenosti  četvoročlane ekipe bujanovačkog Crvenog krsta, interventna humanitarna pomoć  konačno je dopremljena  i do preostala četiri najugroženija, snegom zavejana  domaćinstva  u selu Gornji Starac, u brdsko-planinskom delu opštine Bujanovac.

2

pomoć posle jednomesečne snežne blokade

Do ovih skoro zaboravljenih, usamljenih i iznemoglih ljudi, stiglo se nakon jednomesečne snežno-ledene blokade.

Dolasku  humanitaraca prethodio je prolazak  buldožera, angažovanog od strane Štaba za venredne situacije opštine Bujanovac.

Sudeći po  problemima sa kojima se susrela ekipa Crvenog krsta, ni ovaj posao dugo očekivanog čišćenja višednevnih snežnih nanosa na lokalnom putu od Spančevca, preko Pretine  do sela  Gornji Starac, u kome su ova četiri domaćinstva danonoćno očekivala deblokadu, nije valjano odrađen.

1

prvo je buldožer probio put

Nakon uručivanja pomoći četvoročlanoj porodici Kitanović u jednoj od gornjostaračkih  mahala, terensko vozilo“tojota“, iako sa lancima, zbog visokog sloja zaostalog snega, nije moglo dalje, prema kući  starog Stojanče Ristića.

Mada su sa teškom mukom uspeli da se iščupaju iz snežnog zagrljaja, radnici Crvenog krsta su bili su prezadovoljni što  su humanitarne pakete uručili Stanimiru, supruzi Danijeli  i njihovim dečacima, dvogodišnjem Aleksandru i Lazaru, učeniku 7. razreda OŠ „B. Stanković“ u Kleniku.

U razgovoru sa reporterom „Bujanovačkih“, ovaj osnovac  nevoljno priča o životu  u zimskoj nedođiji.

Kaže da do škole mora da pešači oko dva sata.  Pomalo stidljivo priznaje da je , zbog ovogodišnjeg snega, čija je visina ponegde premašivala i metar i po, na nastavu uspeo da stigne jedva nekoliko puta.

Po  povratku preko Spančevca, ekipa  je bila primorana da do ugroženih  u GornjemStarcu pokuša sa druge strane, putem koji  se na brdskom prevoju odvaja od međunarodne saobraćajnice prema   manastiru  Sv. Prohor Pčinjski i graničnom prelazu sa Makedonijom.

5

Aleksandar do škole pešači dva sata

Ovaj put uspešno.  U večernjim satima pomoć je uručena osamdesetogodišnjem Stojanči Ristiću, petočlanoj porodici Gorana Arsovskog i četvoročlanoj porodici Dragog  Veličkovića.

-U akciji Crvenog krsta Bujanovac,  od sredine januara ove godine, urgentna pomoć  je podeljena u deset sela na području opštine.  Tom prilikom smo, osim 970 kg brašna za 38 najugroženijih porodica sa ukupno 174 člana, obezbedili određene količine konzerviranog đuveča, boranije, graška, mesnih narezaka, zatim  zejtina, pasulja, pirinča, makarona, soli, šećera, sveća za osvetljenje, kao i pakete sa hranom i higijenskim sredstvima – kaže Bratislav Lazarević,  sekretar  bujanovačkog CK, koji je, zajedno sa saradnicima Damnjanom Popovićem, Zvonkom Stojilkovićem, Zoranom Veličkovićem i reporterom Bujanovačkih, juče stigao do zavejanih u Gornjem Starcu




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *