Veličković: Novi popis i kontrola boravka

BUJANOVAC, 12. jun 2017. – Svetislav Veličković, predsednik Odbora za ljudska prava izjavio je za Politiku da su novi popis stanovništva, revizija biračkih spiskova i kontrola boravka neophodni jer je samo na taj način moguće utvrditi tačan broj stanovnika u opštini Bujanovac.

Veličković dodaje da bi se na taj način izjednačila prava svih građana i sprečilo „moguće plansko povećanje broja Albanaca“, prenosi Politika.

Albanska zajednica na jugu Srbije bojkotovala je popis 2011. godine. Međunarodna zajednica je četiri godine kasnije napravila tim stručnjaka koji je, uz podršku nadležnih državnih organa, uradio procenu po kojoj u Bujanovcu živi ukupno 38.300 stanovnika, u Preševu 29.600 a u Medveđi 7.442.

Prema popisu iz 2002, Albanaca u Bujanovcu bilo je oko 25.000, koliko albanski lideri procenjuju da ih ima i sada, dok Veličković tvrdi da ih danas nema više od 12.000.

-Veliki broj mladih Albanaca otišao je u inostranstvo, neki su se odselili na Kosovo, tako da je njihov broj daleko manji od procenjenog, kaže Veličković.

On predlaže hrvatski metod kako bi se utvrdio tačan broj Albanaca, i podseća da su njihove nadležne službe išle od kuće do kuće i utvrđivali da li tu neko živi:

-Ukoliko nisu nikoga zatekli brisali su te ljude sa biračkog spiska, rekao je Veličković.

On naglašava da Srbi ne traže smenu lokalne vlasti ni zaoštravanje odnosa sa Albancima, već „samo da u skladu sa brojem stanovnika učestvuju u lokalnoj vlasti“, prenosi Politika.

Lokalnu vlast u Bujanovcu čine dve albanske stranke, PDD i PDP, i dve srpske grupacije. jedna okupljena oko Strojanče Arsića i Srpska lista.




2 thoughts on “Veličković: Novi popis i kontrola boravka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *