Zarije Mitić: Katastrofalna pčelarska godina

On nije hteo da licitira sa tim da li će ove sezone cena da skoči, ali podseća da se prošle godine u jednom momentu kilogram meda prodavao za 1.200-1.500 dinara

BUJANOVAC, 5. avgust 2017. – Mada su pčelari očekivali da će ova godina biti bolja u odnosu na 2016, koja je okarakterisana kao najlošija u poslednjih osam decenija, i 2017. ih je izneverila.

Zarije Mitić, predsednik Udruženja pčelara „Polen 2012“ u Bujanovcu kaže da je i 2017. katastrofalna, skoro kao i prošla godina.

Možda je je za nijansu bolja. Ovogodišnji prinosi su nikakvi ili minimalni. Situacija je šarolika. Ukoliko je neko uspeo da izvrca med, to je uglavnom bio livadski i šumski, jer je bagrem, glavna pčelinja paša, ponovo podbacio. 

Prosečan prinos na području bujanovačke opštine iznosi manje od kilograma meda po košnici – konstatuje Mitić.

Mitić prenosi podatke krovne organizacije pčelara prema kojima je otkupna cena meda na veliko 4,15 evra, dok se na malo u Bujanovcu prodaje za 800-1.000 dinara po kilogramu

Mitić prenosi podatke krovne organizacije pčelara prema kojima je otkupna cena meda na veliko 4,15 evra, dok se na malo u Bujanovcu prodaje za 800-1.000 dinara po kilogramu.

On nije hteo da licitira sa tim da li će ove sezone cena da skoči, ali podseća da se prošle godine u jednom momentu kilogram meda prodavao za 1.200-1.500 dinara.

pcele

Trenutna cena meda je 800-1.000 din/kg

Potrebno je da se krene i sa obaveznim prihranjivanjem koje treba obaviti najkasnije do 15. septembra

S obzirom da je 1. avgusta počela nova pčelarska godina, predsednik UP „Polen 2012“ apeluje na pčelare da počnu sa tretiranjem pčelinjih društava protiv krpelja.

Podseća da je Udruženje već naručilo ova sredstva za potrebe svojih članova.

-Naravno, potrebno je da se krene i sa obaveznim prihranjivanjem koje treba obaviti najkasnije do 15. septembra – podseća Mitić.

Nakon toga roka, veli da će biti kasno, jer pčele do tada treba da obezbede  dovoljno  hrane, kako bi sačuvale zimsku pčelinju generaciju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *