Bujanovac obeležio 73 godine od oslobođenja

Na području Bujanovačkog sreza okupatori i njihovi pomagači ubili su preko 600 civila. U pojedinim naseljima, samo u jednom danu, streljano je nekoliko desetina ljudi

BUJANOVAC, 7. septembar 2017.- U oragnizaciji Opštinskog odbora SUBNOR danas je u bujanovačkom gradskom parku, u prisustvu boračke organizacije, potomaka boraca NOR, predstavnika Vojske Srbije, lokalne samouprave, privrednih organizacija, učenika, omladine i građana, obeležen Dan oslobođenja Bujanovca, 7. septembar.

Obraćajući se prisutnima ispred spomen bista žrtvama fašističkog terora, predsednik boračke organizacije Božidar Nedeljković je podsetio da je na današnji dan 1944. godine Bujanovac oslobođen od fašizma u Drugom svetskom ratu.

– Na području Bujanovačkog sreza okupatori i njihovi pomagači ubili su preko 600 civila. U pojedinim naseljima, samo u jednom danu, streljano je nekoliko desetina ljudi.

Među civilnim žrtvama bili su i Aleksandar Stanković, Josif Janjić i Stojan Vasiljević, pred čijim bistama odajemo poštu i ostalim žrtvama fašističkog terora.

Osim navedenih zločina, bugarski fašisti su u radne logore internirali preko hiljadu građana, a u Bujanovcu i okolnim selima su spalili više stotina kuća, pljačkajući i vršeći druga zločinačka dela – istakao je Nedeljković.

Buajnovčanima je, u ime Republičkog i Okružnog odbora SUBNOR, Miroljub Stojčić čestitao 73 godine života u slobodi.

– Danas je veliki dan za Bujanovac i Vranje, dan kada je sloboda došla u ovaj kraj. Ovo je dan koji je doneo i preokret u ekonomskom razvoju juga Srbije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mi, upravo, obeležavajući ovaj dan, šaljemo poruku Evropi da smo i dalje u antifašističkom korpusu – rekao je Stojčić, obraćajući se okupljenim građanima, u ime 130.000 pripadnika SUBNOR.

Na spomenik žrtvama fašističkog terora u bujanovačkom parku cveće su položili predstavnici Opštine Bujanovac, Okružnog i Opštinskog odbora SUBNOR, Saveza rezervnih vojnih starešina Srbije, Bujanovačke banje, rakovačke „Bivode“, OŠ „Branko Radičević“ i Udruženja pčelara „Polen 2012“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *