Janjić: Vranje postaje centar pčelarstva u regionu

Prvi pčelarski sajam jugoistočnog Balkana okupiće stotinak izlagača iz Srbije, Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke, Turske i Crne Gore

BUJANOVAC, VRANJE, 14. septembar – U Sportskoj hali u Vranju u subotu, od 9 do 19 časova, biće održan  Prvi pčelarski sajam jugoistočnog Balkana, kojeg organizuje SPOS, uz podršku Grada Vranja i Turističke organizacije  Vranje, a u saradnji sa vranjskim Društvom pčelara „Matica“.

Do sada prijavljenih sedamdesetak sajamskih izlagača iz Srbije, Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke, Turske i Crne Gore već potvrđuje opravdanost ideje začete pre skoro godinu dana, koja će biti realizovana  16. septembra.

Aleksandar  Janjić, član Gradskog veća Vranja za poljoprivredu, podseća da je ideja o organizaciji sajma potekla nakon prošlogodišnjeg seminara koji je u Vranju okupio preko 300 pčelara i proizvočača  pčelarske opreme.

-Ideja, podstaknuta inicijativom gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića, predočena je Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), od koga smo dobili podršku i razumevanje, tako da će Vranje biti jedan od tri pčelarska sajamska grada u Srbiji.

Naši sugrađani, kao i stanovnici susednih opština, ovde će imati priliku da kupe pravi med, bez ikakve bojazni da će biti falsifikat, jer takvog ovde neće biti

Pčelarski sajam, međunarodnog karaktera, podseća Janjić,vrlo je afirmativan za Vranje, ali i čitav region, za poljoprivredu i pčelarstvo, s obzirom da raste broj ljudi koji se bave ovom ovom poljoprivrednom granom.

Oni više neće morati da idu u druge gradove da se edukuju i da tamo nabavljaju neophodnu opremu. Sada će to sve moći da urade kod svoje kuće. Takođe, naši sugrađani, kao i stanovnici susednih opština, ovde će imati priliku da kupe pravi med, bez ikakve bojazni da će biti falsifikat, jer takvog ovde neće biti – naglašava Janjić.

pcelarski_sajam

Sagovornik „Bujanovačkih“, i sam poreklom odavde, poziva građane  Bujanovca da kao prve komšije budu domaćini i gosti Prvog pčelarskog sajma jugoistočnog Balkana u Vranju, koji će postati tradicionalan.

Na celokupnom prostoru Sportske hale, pored štandova proizvođača opreme imaćemo izloženu stručnu literaturu  i prodaju meda i pčelinjih proizvoda. Naravno, tu je i edukativni deo, od 12 do 15 časova, u kojem će svoje istraživačke rezultate u oblasti pčelarstva prezentovati  italijanski istraživač  dr Marko Pietropaoli iz Rima, kaže Janjić.

On  je potvrdio pisanje Bujanovačkih da će manifestaciju otvoriti resorni ministar:

Pozvali smo i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, koji će svečano otvoriti ovu sajamsku manifestaciju. Nakon toga učestvovaće u radu jednosatne tribine, kada će posetioci biti u prilici i da postavlju pitanja – dodaje Janjić.

Gradski većnik za poljoprivredu je uveren da će Prvi pčelarski sajam jugoistočnog Balkana u Vranju biti uspešan i vrlo posećen.

Potvrde  stižu sa svih strana. Kaže da iz susedne Makedonije najavljuju da će doći i kao gosti i posetioci.

Janjić ističe da su čak i iz Republike Srpske iskazali interesovanje, pa domaćini očekuju organizvani dolazak pčelara iz Trebinja.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *