Mladenović: Pčele su izvor života

Ovaj događaj sa nestrpljenjem očekuje i Čedomir Mladenović, predsednik vranjskog Društva pčelara „Matica“, koje broji 154 člana sa 7.000 košnica, po čemu je, proporcionalno broju stanovnika, na 7. mestu u zemlji

BUJANOVAC, VRANJE, 15. septembar 2017. – U Sportskoj hali u Vranju sve je spremno za sutrašnji Prvi pčelarski sajam jugoistočnog Balkana koji će otvoriti ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ovaj događaj sa nestrpljenjem očekuje i Čedomir Mladenović, predsednik vranjskog Društva pčelara „Matica“, koje broji 154 člana sa 7.000 košnica, po čemu je, proporcionalno broju stanovnika, na 7. mestu u zemlji.

Bez pčela nema života, počinje Mladenović, koji se 40 godina bavi ovim poslom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sa Sajma pčelarske opreme u Bujanovcu

Prema njegovoj računici, pčelari iz njegovog društva proizvedu 150 tona meda, čime ostvare oko 600.000 evra prihoda.

Pčele su glavni oprašivač u prirodi, a to se ne može izračunati novcem, podseća.

Prvi pčelarski sajam jugoistočnog Balkana organizuje SPOS (Savez pčelarskih organizacija Srbije), uz podršku Grada Vranja i Turističke organizacije  Vranje, a u saradnji sa vranjskim Društvom pčelara „Matica“

Osim države, koja je pre nekoliko godina počela da subvencioniše pčelare sa 720 dinara po košnici, Mladenović kaže da su pčelarstvo kao ozbiljan posao prepoznali Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja i Aleksandar Janjić, gradski većnik za poljoprivredu.

-Tako smo došli na ideju da organizujemo ovaj sajam – kaže Mladenović i dodaje da se iz gradskog budžeta godišnje izdvaja preko 3 miliona dinara za pčelare.

-Ove godine 43 pčelara, koji su registrovani i podneli dokumentaciju, dobili su gradsku subvenciju.

Prvi pčelarski sajam jugoistočnog Balkana organizuje SPOS (Savez pčelarskih organizacija Srbije), uz podršku Grada Vranja i Turističke organizacije  Vranje, a u saradnji sa vranjskim Društvom pčelara „Matica“.

Do sada je prijavljeno sedamdesetak sajamskih izlagača, proizvođača opreme i pčelinjih proizvoda, iz Srbije, Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke, Turske i Crne Gore




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *