Osveštana nova crkva u Lopardincu (foto)

Među dobitnicima gramata su Vlada RS, Opština Bujanovac, DIB, Dragan Manasijević iz Bujanovca, zatim Lopradinčani  Đorđe Milanović, Goran Janjić, Zoran Stanković…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BUJANOVAC, LOPARDINCE, 24. septembar 2017. – Njegovo preosveštenstvo episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom osveštao je novoizgrađeni  pravoslavni hram Svetog velikomučenika Georgija Pobedonosca u Lopardincu kod Bujanovca, koji su podigli žitelji i vernici ovog  sela, uz pomoć  donatora i Crkvene opštine Bujanovac.

IMG_7587 IMG_7590 IMG_7593 IMG_7595 IMG_7612

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lopardinčanin Đorđe Milanović Đore, jedan od učesnika u izgradnji, podseća da je gradnja crkve započeta pre 30 godina kada je, kako kaže, njegov pokojni otac stavio kamen temeljac i zavetovao ga da nastavi započeto delo.

Velika je investicija. Mi, meštani smo finansirali i gradili do simsa, a onda smo stali. Tada su se uključili Crkveni odbori Crkvenih opština Bujanovac i Lopardince, kada je počela akcija prikupljanja doprinosa za završetak hrama kojeg danas osvećujemo, kaže Milanović.

Pored njega, dok govori za „Bujanovačke“, je i rođeni Lopardinčanin, slikar  Ivan Nakić, koji živi u Beogradu, a svake godine posećuje rodno selo.Veli da je naslikao ikone za manastir Sv. Arhangel Gavrila iznad Lopardinca, kao i ikonu za novoizgrađenu crkvu

On ističe da je  prvo krštenje u crkvi obavljeno 2015. godine  kada se krstio njegov unuk  Petar.

-Sada se ovde održavaju obredi, venčanja i  krštenja – zadovoljan je Đore.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slikar Ivan Nakić

Pored njega, dok govori za „Bujanovačke“, je i rođeni Lopardinčanin, slikar  Ivan Nakić, koji živi u Beogradu, a svake godine posećuje rodno selo.

Veli da je naslikao ikone za manastir Sv. Arhangel Gavrila iznad Lopardinca, kao i ikonu za novoizgrađenu crkvu.

Vladika Pahomije je istakao da je ovo prvi hram podignut nakon stotinu godina na ovom prostoru.

Vladika Pahomije je  najzaslužnijim pojedincima  i institucijama uručio arhijerejske  gramate i zahvalnice.

Među dobitnicima su Vlada RS, Opština Bujanovac, DIB, Dragan Manasijević iz Bujanovca, zatim Lopradinčani  Đorđe Milanović, Goran Janjić, Zoran Stanković…

Pahomije je  posebnu zahvalnost  za zasluge izrazio generalima Milosavu Simoviću, komandantu Kopnene vojske VS i  penzionisanom Zoranu Luburi, nekadašnjem komandantu 4. brigade VS, koji su između ostalih prisustvovali osvećenju crkve u Lopardincu, u kojem živi oko dve hiljade stanovnika.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *