Deca iz Bujanovca videla najstariji živi stvor na Balkanu

Mališani bujanovačke Predškolske ustanove „Naša radost“, dok sređuju sveže utiske o tek završenom boravku u „Vrtiću u prirodi“ u Divljani kod Bele Palanke, ne zaboravljaju tamošnji stari hrast

BUJANOVAC, DIVLJANA, 4. novembar 2017. – Mališani bujanovačke Predškolske ustanove „Naša radost“, dok sređuju sveže utiske o tek završenom boravku u „Vrtiću u prirodi“ u Divljani kod Bele Palanke, ne zaboravljaju tamošnji stari hrast.

Nezaboravna uspomena o ovom, kako piše u brošuri Turističke organizacije B. Palanka, „najstarijem živom stvoru na Balkanu“, svakako je i za sve ostale koji su posetili ovaj kraj i lokaciju Crkvišta „Sveta Trojica“ u selu Divljana, gde se, na proplanku pored puta, nalazi ovaj gorostas od preko jednog milenijuma, „najstariji stanovnik Balkana“.

Baka Ruža, čija se kuća u neposrednoj blizini, kao iskusan turistički poslenik objašnjava posetiocima da je drvo staro 1025 godina.

U brošuri Turističke organizacije piše da su hrast posadili podanici makedonskog cara Samuila i da je ovaj živi stvor svedok mnogih burnih događaja.

Prečnik šupljeg stabla, sa visokim otvorom, premašuje tri metra.

U unutrašnjost ovog vitalnog divovskog drveta može da se smesti stočić sa stilicama.

U njegovoj blizini, preko puta, je još jedan hrast, ali znatno mlađi. Meštanka Ruža kazuje da ovaj prostor zrači bioenergijom i da je za potpuni bioenergetski tretman potrebno osam terapija.

U kratkom razgovoru sa ovom vrlo komunikativnom stanovnicom Divljane, reporter „Bujanovačkih“ saznaje i da se ispod starog hrasta nalazi i crkva iz ranijeg perioda.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *