Demineri pronašli tri protivpešadijske mine i ručnu bombu (Foto)

Radi se o NUS zaostalim nakon sukoba državnih snaga bezbednosti i pobunjenih Albanaca okupljenim u OVPMB 2000-2001. godine

BUJANOVAC, 16. novembar 2017.– Za 25 dana  izviđačkog rada na lokaciji „Uški potok“ u Brezničkom Muhadžiriju, na severu opštine Bujanovac, zagađenom neeksplodiranim ubojnim sredstvima (NUS), demineri su pronašli tri protivpešadijske mine i jednu ručnu bombu, saznaju ekskluzivno Bujanovačke.

Kako smo ranije pisali, radi se o NUS zaostalim nakon sukoba državnih snaga bezbednosti i pobunjenih Albanaca okupljenim u OVPMB 2000-2001. godine.

Od ukupno 275.800 m2 obeležene površine koja treba da bude pretražena, prekontrolisano je 172.100 m2.

Od toga je ručno pregledano 40.300 m2, a vizuelno 131.800 m2.

U beogradskom  Centru za  razminiranje Republike Srbije, koji je “Bujanovačkim” dostavio tražene informacije, očekuju da će radovi na realizaciji Projekta biti završeni  20.11.2017. godine, što je  sedam dana pre predviđenog roka.

Centar za razminiranje, koji je autor projekta, ujedno vrši  i nadzor nad radovima, čiji je  realizator „Saturnia“ d.o.o, Beograd, sa podizvođačem „Stop minama“, sa Pala, iz Bosne i Hercegovine.

Sprovođenje  navedenog projekta finansira se sredstvima Vlade Srbije, izdvojenim za operacije humanitarnog razminiranja u opštini Bujanovac, koja su, prema dobijenom obaveštenju, „mečirana“, tj.uvećana sredstvima Vlade SAD, preko Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti (ITF).

Preduzeće „Trotil“ d.o.o., Sarajevo, BiH, angažovano je od strane ITF-a i donatora kao monitorska organizacija na ovom projektu.

Iz Centra za  razminiranje podsećaju da će njegovom realizacijom biti  potvrđene  ili odbačene sumnja da je pomenuta površina u Uškom potoku zagađena grupama mina i drugim NUS i time doprineti povećanju bezbednosti lokalnog stanovništva. Uz to, biće stvoreni uslovi za bezbednu eksploataciju šuma, ispašu stoke i branje gljiva, osnovnih  izvora prihoda lokalnog stanovništva.

Zaostala neeksplodirana ubojna sredstva u ovom delu bujanovačke opštine u nekadašnjoj Kopnenoj zoni bezbednosti prema administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom,  datiraju iz perioda delovanja bivše OVPMB protiv regularnih snaga bezbednosti tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, 2000./2001. godine.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

 

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *