OŠ „Branko Radičević“: Đačka užina nekad i sad

Na prvom štandu, onom posleratnom, nalazi se domaća hrana poneta od kuće, na drugom, iz perioda kada je u ovoj školi i otvorena kuhinja, kriške hleba namazane eurokremom, džemom, paštetom ili prekrivene salamom uz podrazumevajući izbor između čaja i bele kafe, dok su se na štandu čiji smo savremenici našla peciva i grickalice
BUJANOVAC, 28. novembar 2017. – Nastavnici i učitelji, uz pomoć đaka OŠ Branko Radičević u Bujanovac, napravili su u svojoj školi pravi performans sa hranom, pokazavši da je za svaku dobru stvar najvažnija ideja!
„Đačka kuhinja nekad i sad“ naziv je prezentacije održane u  školskoj kuhinji u ponedeljak, a organizovali su je polaznici seminara Grupe „484“, prenosi za Bujanovačke Aleksandar Nikolić, jedan od učesnika.
Deca su, sa svojim nastavnicima, na interesantan način pripremili prezentaciju pod sloganom „Spremamo užinu za đačku družinu“.
Hrana je pripremljena na osnovu intervjua sa osobama koje su školu pohađale pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih, zatim sa onima koji su bili đaci osamdesetih i devedesetih, a postavljen je i štand koji su kreirala sama deca, njihova užina danas, prenosi Nikolić.
Sve je propraćeno prikladnim programom, sa školskim horom i onim najlađim delom-degustacijom,dodaje Nikolić.
Konačno, pred publikom su se našla tri štanda: sa đačkom užinom iz posleratnog perioda, iz osamdesetih i danas.
Ovo nije bila tek obična izložba hrane, već pravi mali istorijski vodič društvenih i socijalnih promena.
Na prvom štandu, onom posleratnom, nalazi se domaća hrana poneta od kuće, na drugom, iz perioda kada je u ovoj školi i otvorena kuhinja, kriške hleba namazane eurokremom, džemom, paštetom ili prekrivene salamom uz podrazumevajući izbor između čaja i bele kafe, dok su se na štandu čiji smo savremenici našla peciva i grickalice.



One thought on “OŠ „Branko Radičević“: Đačka užina nekad i sad

  1. jovan

    Đačka kuhinja pedesetih godina 20. veka
    Lepa vest. Međutim hteo sam da ukažem da je đačka kuhinja radila u OŠ „Branko Radičević“ i desetak godina pedesetih godina prošlog veka. Hrana se pripremala preko Crvenog krsta, a glavni donator je bila američka agencija za pomoć USAID. Dobijali smo,mleko, čaj, sir, jaja (jaja u prahu) puter, marmeladu i drugo. Posebno je bio ukusan neki američki sir za mazanje crvene boje. Nije mi poznato zašto je đačka kuhinja kasnije ukinuta.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *