Zašto pucaju vodovodne cevi u Bujanovcu

Naši sagovornici jednoglasni su u oceni da je neophodno uraditi novu vodovodnu mrežu i izbaciti stare azbestne cevi, što se čini u mnogim gradovima u Srbiji

BUJANOVAC, 8. decembar 2017. – Bar jednom godišnje, zbog havarija na vodovodnoj mreži, Bujanovac ostaje bez vode.

Poslednji put to se desilo u četvrtak, 7. decembra, kada je pukla cev u glavnoj ulici.

Pre toga, oktobra prošle godine, došlo je do dve istovremene havarije oktobra 2016: Jedna kod Autobuske stanice a druga u glavnoj ulici blizu raskrsnice sa Kralja Milutina (koju mnogi Bujanovčani i dalje zovu starim imenom-Vardarska).

Nekoliko dana pre toga grad je bio bez vode zbog havarije u Jaćima Đošića.

Juče, u četvrtak, čitav grad bio je bez vode od 4 sati ujutru, kada je došlo do havarije, pa do tri popodne, kada su radnici JP Komunalac otklonili kvar.

Bujanovačke su sa lica mesta, iz minuta u minut, izveštavale javnost o ovom događaju, a na našoj FB stranici video materijal sa terena dostigao je rekordnu gledanost.

Nekoliko radnika Komunalca sa kojima smo razgovarali jednoglasni su u zaključku: azbestne vodovodne cevi pucaju zbog starosti!

Bujanovac je dobio gradski vodovod 1975. godine, kada su i postavljene cevi koje su i sada u funkciji. Cevi su stare i sklone pucanju, kaže jedan od starijih radnika.

Pre toga domaćinstva su se vodom snabdevala hidroforima.

Drugi naš sagovornik podseća da su na nekoliko mesta stare cevi zamenjene novim, od savremenog materijala na bazi plastike, i da tu više nema havarija.

Jedno od takvih mesta je krivina ispred opštine, od ulaza u grad.

Naši sagovornici jednoglasni su u oceni da je neophodno uraditi novu vodovodnu mrežu i izbaciti stare azbestne cevi, što se čini u mnogim gradovima u Srbiji.

U Vranju je, na primer, nekoliko godina unazad u toku projekat zamene 17 kilometara azbestnih polietilenskim cevima, a radovi se mahom finansiraju kreditima.

Prema pisanju medija, radovi na zameni jednog kilometra mreže koštaju gotovo 5 miliona dinara.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *