Ministarstvo: Čuvajte se „Spajdera“

BUJANOVAC, BEOGRAD, 12. decembar 2017.(foto:mtt) – Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da RATEL, povodom upozorenja Nacionalnog CERTA u Srbiji o širenju novog kompjuterskog virusa „Spajder“, upozorava sve korisnike računara i mobilnih uređaja o širenju novog malicioznog softvera.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da s obzirom na to da ovaj maliciozni softver, kao i većinu kompjuterskih virusa, pokreću sami korisnici računara i mobilnih uređaja, najvažnija je edukacija, kao i pravovremena reakcija nadležnih institucija.

Takođe, ona je napomenula da je obaveštenje o načinu prenosa virusa i postupanjima u slučaju da je uređaj inficiran, izdao i Republički CERT – Kancelarija za IT i e-upravu.

Matić, koja je i predsednik Koordinacionog tela za informacionu bezbednost, podsetila je na to da je pravni okvir digitalne zaštite učvršćen usvajanjem i implementacijom Zakona o informacionoj bezbednosti, kojim su utvrđene mere zaštite i načini prijavljivanja i reagovanja na incidente




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *