КАКО УКЛОНИТИ ПЕСТИЦИДЕ ИЗ ХРАНE

Пестициди су производи хемијског и биолошког порекла намењени за спречавање, сузбијање и уништавање штеточина свих врста (штетних инстеката, глодара, птица), затим гљивица и корова у пољопривреди и у индустрији или се пак користе за регулисање раста биљака. При заштити надземних делова биљака врши се запарашивање или прскање, а посипањем земљишта пред сетву или у току раста штите се подземни делови биљака.

Али свако коришћење пестицида са собом носи и негативне последице на екосистем и на здравље људи. Из тих разлога смањење употребе пестицида је један од темеља одрживе пољопривреде и идеје одрживог развоја, јер је од посебног значаја за здраствено стање популације управо затрованост хране пестицидима.

Пестицидима је загађена животна средина јер при третирању биљних култура овим препаратима један њихов део одлази у земљу и у водотокове, делом се уграђују у биљно ткиво, а делом се разграђују. Људи су изложени пестицидима углавном преко хране и воде за пиће.

Због тога што велике дозе пестицида узрокују здравствене проблеме животиња, логично је да њихови остаци у храни коју једу људи могу да узрокују дефекте при рођењу, неуролошке болести, чак и канцер. Неке групе, као што су одојчад, које уносе већу количину хране по килограму телесне тежине од одраслих, могу бити посебно осетљиве на деловање пестицида. Неки од пестицида, који се зову органофосфати, су од нарочитог значаја зато што могу да неповратно блокирају ензиме неопходне за нормалну функцију нерава.

Да би се заштитили од пестицида намирнице се најпре оперу, а онда потопе у већи суд са водом у коју је стављено сирће у односу 3: 1 и 1 кашика соли. Тако смо добили корозивну смешу која ће после десетак минута деловања отклонити пестициде са намирница. Може се користити и сода бикарбона која ствара јако базну средину и има исти ефекат. За максималан ефекат могу се користити сирће и сода бикарбона заједно, како би се уништили и базни и кисели пестициди.Ово је сјајно решење за отклањање пестицида.

 

Милош Недељковић

Спец.струковни нутрициониста-дијететичар




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *