ISHRANA: LANENO SEME ZA ZDRAVO TELO

Seme lana je tamno braon boje, veoma sjajno, glatko, jajasto, spljšteno. Ljuska je tanka, krta, prevučena pokožicom u kojoj ima sluzi, zbog čega u vodi, čaju, supi, kiselom mleku omekša i seme postane sluzavo. Sluz je glavni nosilac lekovitih svojstava lana.
Budući da je laneno seme bogato omega-3 masnim kiselinama, ono čuva zdravlje vašeg srca na više načina. Laneno seme takođe pomaže vašem srcu da ostane zdravo jer snižava visok krvni pritisak koji povećava rizik od srčanog udara i srčane insuficijencije. Omega-3 masne kiseline u lanenom semenu smanjuju ove rizike.
Jedna od blagodeti lanenog semena je snižavanje nivoa holesterola u krvi. Visok nivo holesterola je opasan jer može dovesti do taloženja plaka na zidovima arterija koje vode do srca. Ako smanjite nivo holesterola, smanjujete rizik od razvoja bolesti srca.
Još jedna prednost lanenog semena je u tome što ono sadrži biljnu sluz i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja smanjuju iritaciju i leče intestinalni sistem.
Laneno seme pomaže u prevenciji i lečenju zatvora jer omega-3 masne kiseline i vlakna koja ono sadrži nežno omekšavaju i čiste intestinalni trakt. Prevencija je vrlo važna kod zatvora. Laneno seme je hrana, nije tableta, pa je zato pogodno za svakodnevnu ishranu.
Prema skorašnjim studijama, laneno seme može zaštititi vaš organizam od različitih vrsta raka. Najčešći su rak dojke, rak debelog creva i rak prostate. Studije su pokazale da omega-3 masne kiseline, koje sadrži laneno seme, mogu sprečiti rast tumora. Lignani u lanenom semenu naročito štite od raka dojke jer blokiraju enzime koji pospešuju pojavu raka i sprečavaju rast tumora.
Omega-3 masne kiseline u lanenom semenu leče ekcem, psorijazu, suvu kožu, akne i druge problema sa kožom. Lignani imaju antiinflamatorno dejstvo i zato leče zapaljenja na koži.
Miloš Nedeljković
Spec.strukovninutricionista dijetetičar




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *