ISHRANA: ALKOHOL I SPORT

Основа сваке спортске активности је кретање. При кретању одвијају се врло сложени биохемијски процеси у мишићима, при чему долази до претварања хемијске енергије у механичку, што чини покретачку снагу. Уз мишиће ту још учествују кичма и кости, крвни судови и срце, нервни систем. Оне са међусобном повезаношћу доводе до реализације покрета и кретања.

Међу становништвом знатно је већа заступљеност аматерског и рекреативног спорта од професионалног. И управо код овог вида рекреације се највише региструје конзумирање алкохола.

Није добро мешати алкохол и спорт. Алкохол успорава време реакције, повећава губитак топлоте из организма и смањује издржљивост. Ако је дотична особа конзумирала алкохол 24 сата пре вежбања, погоднија је за повећање грча у мишићима. Организму за енергију је потребан шећер у крвотоку. Тај шећер се производи помоћу јетре, ослобађајући глукозу у крвоток. Алкохол смањује способност организма да произведе овај шећер и зато дотична особа има мање енергије и мање је издржљива. Током вежбања мишићи горе шећер производећи млечну киселину. Превише млечне киселине доводи до умора мишића и грчева.

Алкохол утиче на централни нервни систем и успорава способност обраде података у мозгу. На овај начин алкохол утиче на реакције, координацију, прецизност и равнотежу.

Осим наведених чињеница, алкохол такође доводи до дехидратације. Алкохол утиче на вазодилатацију (ширење или отварање крвних судова) која резултира повећаним губитком воде путем коже. Овим путем, не само да се продужава опоравак мишића, већ се може повећати ризик од болести као што је топлотни удар.

Без обзира да ли сте професионални спортиста или рекреативац, умереност је доказано добитна комбинација и када је алкохол у питању. У реду је повремено се опустити, наздравити и почастити, али често нарушавање равнотеже и баланса организма је најгора могућа солуција која даје само негативне ефекте.

 

Милош Недељковић

Спец.струковни нутрициониста-дијететичар




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *