MAZARAĆ: BAJKA O MOSTU

 

Meštani su most koristili samo četiri godine. Danas ponovo, kao i ranije, do svojih imanja na desnoj obali Južne Morave jedino mogu da dođu zaobilaznim putem Preko Vranjske Banje, uz psovke i kletve

MAZARAĆ, 08. avgust  2015 (Bujanovačke) – Iz pitomog moravskog sela Mazarać ovih dana su na sve strane, otišli pozivi za pomoć.

Život 186 meštana sela zagorčali su država, dve lokalne samouprave, Vranje i Han. A onda im je i Bog okrenuo leđa.

Prvo je sudbina tako htela: negde 70-ih godina prošlog veka, crtajući nove administrativne granice, država je stanovnike Mazaraća „dodelila“ opštini Vladičin Han na levoj, a njihova imanja Mesnoj zajednici Korbevac u opštini Vranje na desnoj obali Južne Morave.

Morava je februara ove godine toliko nadošla, da je potkopala onu desnu „vranjsku“ stopu, deformisala čeličnu konstrukciju i ponovo razdvojila dve obale reke

Potom su Vojska i lokalne samouprave Vranja i Vladičinog Hana, meštanima sagradili veliki i lep most.

Vranje na desnoj, a Vladičin Han na levoj obali reke podigli su velike betonske nosače, a njih je čeličnom konstrukcijom povezala Vojska Srbije, odnosno inženjerci 4. Brigade.

– Juna 2011. godine, na velikoj narodnoj svečanosti, pred mnogo zvanica, most je predao na upotrebu tadašnji ministar vojni Dragan Šutanovac – priseća se Stanša Nešić, predsednik Mesne zajednice.

Ne lezi vraže, meštani su ovaj most, dug tridesetak metara, koristili manje od četiri godine.

– Morava je februara ove godine toliko nadošla, da je potkopala onu desnu „vranjsku“ stopu, deformisala čeličnu konstrukciju i ponovo razdvojila dve obale reke – kaže meštanin Časlav Stošić.

Od tada meštani Mazaraća do svojih imanja idu kao i pre mosta: leti kada vodostaj dozvoljava, zapregama i traktorima prelaze Moravu. Ali, čim voda nadođe, do imanja se ide traktorima preko Vranjske Banje, a put traje jedan sat u odlasku i još toliko u povratku, uz psovke i kletve, naravno, više od tridesetak kilometara.

– Kako da mirno gledamo sve ovo? Svi koji su ugradili sebe u ovaj nazovi poklon, treba da se stide. Žalosno je da nam je danas, umesto mosta, ostala bajka o mostu – vajka se meštanin Dušan Jović.

No, svi oni skupa se ne predaju koliko god ovo bio veliki problem. Predsednik MZ Staniša Nešić kaže da su o ovom skandalu obavešteni svi koji to treba da znaju.

– Uputili smo na desetine pisama Beogradu, Vranju i Vladičinom Hanu. Tražimo da se ova nepravda ispravi. Da se most poonovo osposobi za saobraćaj, a oni koji su do ovoga doveli, da odgovaraju – kaže na kraju Nećić

(R. I.)

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *