ISHRANA: ŠKOLSKA UŽINA

Pored toga što je izvor štetnih materija, brza školska užina narušava i prirodan režim ishrane, er ovakav visikokalorični međuobrok često zameni ručak ili večeru. Iz ovog razloga potrebno je detetu, pogotovo ako je mlađeg uzrasta, objasniti da užina nikako ne bi trebalo da potisne neki od glavnih obroka u toku dana

Ishrana školske dece treba da zadovolji potrebe za fizičkom i psihičkom energijom, koja im je potrebna da bi što lakše i bolje obavili dnevne zadatke. Glad će značajno smanjiti koncentraciju, sposobnost rešavanja problema i koordinaciju mišića. Istraživanja pokazuju da deca u najvećem broju slučajeva novac za užinu potroše na brzu hranu, grickalice i gazirane napitke. Prehrambeni miks koji se pri tom dobija, prava je katastrofa, prepun nezdravih masti, šećera, kofeina i veštačkih aditiva, što u kombinaciji sa višečasovnim sedenjem na nastavi, direktno dovodi do pojave gojaznosti, ali svaki roditelj može mnogo učiniti da školsku užinu pretvori u hranljiv i poželjan obrok.

Takođe je česta pojava da dete preskače doručak i zamenjuje ga obilnom i kaloričnom užinom, koja ga brzo čini sitim ali je prepuna nezdravih sastojaka.
Zdrava užina treba da se sastoji iz:

Mlečnih proizvoda:čaša mleka (u koju se može dodati kakao u prahu) ili jogurta ili parče sira. Ove namirnice zadovoljavaju potrebe za proteinima i kalcijumom potrebnim za pravilan rast i razvoj deteta.
Voća i povrća: jedan komad voća ili šolja bobičavog voća ili sveže povrće zadovoljavaju potrebe za biljnim vlaknimai vitaminom C
Žitarica: hleb, keksići, razne galete. Žitarice daju organizmu potrebnu energiju za dobro funkcionisanje mišića i mozga.
Vode: veoma je bitan dovoljan unos tečnosti u organizam da se ne bi poremetila ravnoteža elektrolita koja utiče na hidrataciju tela,krv i njenu kiselost,a naročito su važni za kvalitetnu neuro i mišićnu funkciju.

Ipak,zdrav i hranljiv doručak izuzetno je važan za ishranu đaka jer samo takav obrok može da mu obezbedi količinu ugljenih hidrata,proteina, vitamina i minerala, neophodnih za normalno započinjanje dana.

Miloš Nedeljković

spec.strukovni nutricionista-dijetetičar

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *