MREŽA CHRIS: BESPLATNA PRAVNA POMOĆ ZA ROME

Kao i u drugim gradovima, problemi sa kojima se Romi u Bujanovcu najčešće susreću su uslovi stanovanja, zatim nepostojanje ličnih dokumenata, problemi u obrazovanju, ostvarivanje prava na zdravstvenu  zaštitu

BUJANOVAC, 14,avgust 2015. – U okviru projekta “Mreža besplatne pravne pomoći CHRIS za Rome”, aktivisti Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS u saradnji sa Omladinskim forumom za edukaciju Roma OFER iz Bujanovca, organizovali su 13. avgusta aktivnosti  u romskim  naseljima u ulicama Miroslava Nojkovića Caleta i Banjska u Bujanovcu. Na mobilnom AD puntku  postavljenom na uglu ovih ulica i u razgovoru sa stanovnicima naselja  promovisana je Mreža besplatne pravne pomoći CHRIS za Rome. Ove aktivnosti su imale za cilj da informišu  stanovnike naselja o programu besplatne pravne pomoći Mreže CHRIS, upoznaju ih sa mogućnostima zaštite prava, kao i promociju besplatnog call centra sa brojem 0800 008 007 Mreže CHRIS za besplatnu pravnu pomoć.  Kao i u drugim gradovima, problemi sa kojima se Romi u Bujanovcu najčešće susreću su uslovi stanovanja, zatim nepostojanje ličnih dokumenata, problemi u obrazovanju, ostvarivanje prava na zdravstvenu  zaštitu.

U aktivnostima Mreže CHRIS u Bujanovcu učestvovali su članovi Odbora za ljudska prava Bujanovac/kancelarije Mreže CHRIS u Bujanovcu: Faruš Isljami, pravnik kancelarije Mreže CHRIS u Bujanovcu, Belgzim Kamberi predsednik Odbora za ljudska prava Bujanovac, Agon Isljami, Odbor za ljudska prava Bujanovac, Kenan Rašitović, predsednik Omladinskog  foruma za edukaciju Roma OFER, Alen Elezovic i Danijela, članovi OFER Adi Sinani, programski koordinator Romskog programa Civil Rights Defenders, kao i Dragan Đorđević, koordinator Mreže Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS. Akcija  je realizovana zahvaljući  podršci  Civil Rights Defenders (Branitelji građanskih prava), organizacijom koja se bavi zaštitom ljudskih prava i podrškom braniteljima ljudskih prava, a koju je sredstvima omogućila Švedska međunarodna agencija za razvoj.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *