ISHRANA: DINJA ZA ZDRAVE BUBREGE

Dinja je niskokalorično voće, sadrži oko 30 kalorija u 100 grama, pa se preporučuje kod redukcione dijete. Osim toga, sadrži oko 2000 mikrograma beta-karotina u 100 g voća, koji je čuvar imuniteta, a dobar je i kao antikancerogena materija. Dinja sadrži i nešto vitamina B-grupe, kao i vitamin C. Pored toga u dinji ima kalijuma, fosfora, magnezijuma i kalcijuma. Plod se koristi u obliku voćne salate, kompota ili pekmeza. Zrela dinja se prepoznaje po lepoj zlatnoj boji i tvrdoj čistoj kori. Vrsta ananas dinje je vrlo cenjena jer ima aromatičan miris i sladak ukus. Pomaže kod probavnih smetnji, u lečenju žuči i mokraćnih kanala, ublažava bolove kod opekotina. Deluje diuretički, pročišćava bubrege. Hidrira i ima antikancerogene osobine, čuva srce. Preporučuje se onima sa visokim pritiskom i kod zadržavanja tečnosti. Pospešuje rad bubrega i izbacivanje štetnih materija i toksina. Koštice se koriste za izbacivanje peska i kamena iz bubrega, kod upala organa za varenje, smanjivanja bolova stomaka. Ublažava bolove kod uboda i opekotina.

Pored toga, koristi se za pripremanje maski i tonika za čišćenje i osvežavanje lica, kao i za negu masne kože.

Ipak budite oprezni jer dinja može da deluje nadražajno na stomak. Naime, nakon konzumacije dinje dolazi do rastvaranja digestivnih sokova, pa voda posle dinje može da ubrza varenje i izazove dijareju. Sumpor u dinji može da nadraži sluznicu digestivnih organa. Da bi se ti problemi izbegli, birajte zrelu dinju i jedite je više puta dnevno u manjim količinama.

Od skora, kod nas može da se nađe i gorka dinja, tj. sok od gorke dinje. Njeno lekovito delovanje naučnici pripisuju glikoprotein lektinu, koji ova gorka namirnica sadrži u velikim količinama. On je po aktivnosti sličan insulinu, jer snižava koncentraciju glukoze u krvi i deluje kao imunomodulator. Aktivni sastojci soka od gorke dinje ometaju metabolizam glukoze u ćelijama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer. Osim kancera sok od gorke dinje pomaže i kod malarije, opekotina, protiv parazita.

Miloš Nedeljković, spec.strukovni nitricionista dijetetičar

 

Centar za negu i odrzavanje tela „SLIM BODY“. Vule Antica br. 3 ,17 500 Vranje, Tel. 064- 36 88- 900.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *