MLADI SA JUGA SRBIJE NA RATIŠTIMA BLISKOG ISTOKA (1)

 

Već dugo u javnosti u Bujanovcu i Preševu nema nekih mladih ljudi. Pratimo te „trendove“, tragamo za njima, a za sada je samo izvesno da njihovi putevi vode prema Prištini, Tetovu, Novom Pazaru, čak i Sarajevu – kaže naš izvor u policiji.

Bujanovac, 19. avgust 2015. – Bujanovčanin Faton Jusufi (29) rođen u Vranju, kao što su Bujanovačke već objavile, već dve godine nosi uniformu Islamske vojske države Sirije (ISIS), trenutno najekstremnije terorističke organizacije na svetu.

Prema izvorima našeg portala, on je jedan od oko 40 građana Srbije i oko dve stotine kosovskih Albanaca u redovima džihadista. Jusufi (na fotografiji) je na krvavo sirijsko ratište stigao preko Kosova, tako što su ga „vrbovali“ izvesni Dž.i A.A (puna imena poznata redakciji). Sve informacije iz tog korpusa govore da u tim redovima plaćenika, bez i malo sumnje, ima još mladih iz Bujanovca i Preševa.

-Već dugo u javnosti u Bujanovcu i Preševu nema nekih mladih ljudi. Pratimo te „trendove“, tragamo za njima, a za sada je samo izvesno da njihovi putevi vode prema Prištini, Tetovu, Novom Pazaru, čak i Sarajevu – kaže naš izvor u policiji.

Inače, među 240.000 poginulih u „svetom ratu“ u Siriji, dvojica su Albanaca s juga Srbije. Prvi je, tada 23-godišnji Muaz Ahmeti iz Velikog Trnovca, student Teološkog fakulteta iz Kaira (Egipat). On je ubijen 22. februara 2013, godine, kao dobrovoljac koji se borio protiv sirijskog režima i samovlašća Bašara El Asada.

Drugi poginuli je izvesni B. Lj. (21), koji je rodom iz Končulja kod Bujanovca. Njegovi roditelji su pre oko 25 godina otišli u Nemačku, tako da je on tamo rođen, odrastao, školovao se, a onda zaputio u Siriju, gde je  poginuo marta ove godine. Ovo su podaci koji su dobijeni od poznanika njegovih roditelja, jer o B. Lj. nema podataka na internetu.

O njima, njihovom delovanju i vezama sa džihadom, podaci se uveliko obrađuju. Njih nema u pisanom obliku, pa je posao službi utoliko otežan.

Albanci, s kojima smo razgovarali, kažu da su Ahmeti i B. Lj. bili pripadnici pokreta „salafije“. Isti izvori tvrde da je poslednjih godinu-dve, s područja Bujanovca, Preševa i Medveđe „nestao“ jedan broj mladih ljudi, uglavnom školovanih. Oni pretpostavljaju da su se svi oni „dokopali“ Sirije, Iraka ili Avganistana. Otuda je logično očekivati nove vesti o stradalnicima u „svetom ratu“.

Slično stanovište zastupa i naš izvor u policiji. Razlika je samo u tome što u policiji operišu podatkom da je Faton Jusufi u Siriju dospeo preko bosanskih, a ne kosovskih veza.

Izvor: Bujanovačke

(nastaviće se)




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *