ISHRANA: JOD U PREVENCIJI RAKA DOJKE

Dokazano je da jod ima antikancerogena svojstva, a istraživanja su pokazala da se ćelije raka počinju drastično smanjivati u prisutnosti joda. Tačno delovanje joda još uvek nije poznato, ali je otkriveno da postoji direktna povezanost između adekvatnog unosa joda i prevencije širenja raka dojke

Jod je važan mineral kojeg pronalazimo u tragovima i neophodan je za normalan rast i razvoj. Zdravstvene prednosti joda igraju važnu ulogu u održavanju normalnog funkcionisanja žlezde štitnjače koja oslobađa hormone koji kontrolišu rad metabolizma. Jod je u velikim količinama prisutan u namirnicama kao što su školjke,alge, tuna,jastog,bakalar,haringa,losos,beliluk,blitva,tikvice,susam,soja, repa i spanać. Jodirana so je jedan od najboljih izvora joda.
Jod utiče na funkcionisanje štitne žlezde i na taj način indirektno kontroliše proizvodnju hormona odgovornih za rad metabolizma. Rad metabolizma utiče na efikasnost i delotvornost mnogih telesnih organskih sistema, uključujući apsorpciju hrane, spavanje i korišćenje hrane kao izvora energije. Određeni hormoni utiču na rad srca, nivo krvnog pritiska, telesnu težinu i temperaturu. Jod reguliše ravnotežu tih hormona i obezbeđuje njihovo oslobađanje.
Jod podstiče rad reproduktivnog sistema i smanjuje rizik od nastanka urođenih poremećaja. Adekvatan unos joda je važan za prevenciju komplikacija tokom trudnoće. Jod će omogućiti pravilan rast i razvoj deteta. Nedostatak joda može smanjiti plodnost kod žena i otežati začeće.
Dokazano je da jod ima antikancerogena svojstva, a istraživanja su pokazala da se ćelije raka počinju drastično smanjivati u prisutnosti joda. Tačno delovanje joda još uvek nije poznato, ali je otkriveno da postoji direktna povezanost između adekvatnog unosa joda i prevencije širenja raka dojke.
Manjak joda može izazvati ozbiljne štetne posledice na zdravlje. Simptomi manjka joda uključuju frustraciju, depresiju, mentalnu retardaciju, slabu moć percepcije, gušavost, abnormalno gojenje, smanjenu plodnost, grubu kožu, zatvor i umor. U ozbiljnijim slučajevima je mentalna retardacija povezana sa bolestima kao što su kretenizam i ozbiljnije telesne malformacije.

Miloš Nedeljković
Spec.strukovni nutricionista-dijetetičar

Centar za negu i odrzavanje tela „SLIM BODY“. Vule Antica br. 3 ,17 500 Vranje

Tel. 064- 36 88- 900.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *