ISHRANA: DEČIJA GOJAZNOST JE OZBILJNA BOLEST

Dete bi trebalo da jede tri manja i dva među obroka dnevno kako ne bi imalo problema sa žudnjom za hranom koja se po pravilu završava tako da dete jede nezdrave grickalice

Milos Nedeljković

Miloš Nedeljković, spec.strukovni nutricionista-dijetetičar

Centar za negu i odrzavanje tela “SLIM BODY”. Vule Antica br. 3 ,17 500 Vranje

Tel. 064- 36 88- 900.

Sve je veći broj gojazne dece, a glavni uzročnici su manjak kretanja (sve više vremena se provodi pored kompjutera i TV) i nepravilna ishrana (slatkiš,grickalice,gazirana pića). Decu treba podstaknuti na usvajanje zdravih životnih navika. Do skoro se gojaznost dece zanemarivala od strane roditelja uz obrazloženje da će dete porasti i da će mu težina ići u visinu, no definitivno nije tako.

Treba znati da gojaznost kod dece povećava rizik za nastanak mnogih bolesti. Gojazna deca imaju vrlo često problema sa povišenim pritiskom, holesterolom i trigliceridima, dijabetesom, imunitetom. Zbog svoje gojaznosti su često troma pa druga deca zadirkuju, što može imati veoma ozbiljne posledice na psihu, naručito u periodu puberteta. Iz navedenog vidimo da gojaznost dece treba veoma ozbiljno sagledati, lečiti i motivisati dete da zajedno sa roditeljima reši problem.

Program ishrane za redukciju prekomerne težine kod dece predstavlja pre svega zdrav način ishrane koji obezbedjuje sve neophodne hranljive materije za pravilan rast i razvoj deteta. Program redukcione ishrane nikako ne sme biti rigorozan i uvek se mora raditi na individualnom nivou.

Dete bi trebalo da jede tri manja i dva među obroka dnevno kako ne bi imalo problema sa žudnjom za hranom koja se po pravilu završava tako da dete jede nezdrave grickalice. Dete trba podstaći da jede sveže voće i povrće, žitarice od celog zrna, ribu. Svaka vrsta aktivnosti će pomoći detetu da potroši kalorije. Šetanje,trčanje,vožnja bicikla i timski sportovi su odlični i zabavni.

Gojaznost kod dece treba shvatiti veoma ozbiljno i treba je lečiti pravilno izbalansiranim režimom ishrane i doziranom aktivnošću. Na ovaj način se razvijaju pozitivne navike koje vode zdravijem stilu života tokom odrastanja, a kasnije i smanjenju mogućnosti obolevanja od bolesti koje su povezane sa gojaznošću.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *