ŠAIP KAMBERI: POLITIČKI MARKETING MUSLIJUA, ARIFIJA I MUSTAFE

 

Ragmi Mustafa je izgubio dosta poena kod Albanaca, onim poklonom koji je darivao Vučiću, samo zato što je posetio Preševo. Jonuz Musliu ne prestaje da se ističe, jer mu je želja da bude lider Albanaca Preševske doline, a kod  Arifija je i danas prisutna hipoteka zbog one multietničke koalicije kojom je prvobitno većinu Albanaca ostavio u opoziciji. Sada Arifi želi da se na ovaj način, uz pomoć Musliua i Mustafe, prikači na patriotsku vodu

Bujanovac, 3. septembar 2015. – Do Briselskog sprazuma su zajedno došli izabrani predstavnici Kosova i Srbije. A, svako pitanje koje se sporazumno rešava, trebalo bi da bude jedno od prihvatljivih rešenja za ovaj problem. Ja se nadam da Srbi na Kosovu neće zloupotrebiti ovo što su dobili za pravljenje nekih novih problema na Kosovu i da neće blokirati neke sledeće političke procese. Bio bi to veliki korak unazad i upozorenje međunarodnoj zajednici – kaže narodni poslanik Šaip Kamberi, funkcioner Partije za demokratsko delovanje (PDD).

Kako onda gledate na poslednju inicijativu na jugu Srbije koja je naslonjena na Briselski sporazum, gde je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca inicirao formiranje zajednice albanskih opština?

– Partija za demokratsko delovanje i ja lično, stojimo na stanovištu da Albancima treba jedno političko telo koje će pomoći da unutar njega koordinišu određene probleme i pitanja. Međutim, u ovom trenutku se postavlja pitanje da li je ozbiljna namera onih koji pokušavaju da sazovu Skupštinu odbornika Albanaca Preševske doline. Njihovim liderima već četiri godine, od kada te partije imaju većinu u lokalnim skupštinama i Nacionalnom savetu Albanaca, nije padalo na pamet da Skupštinu sazovu po nizu drugih ozbiljnih pitanja. Mi zato smatramo da je ova inicijativa u funkciji lokalnih izbora, koji samo što nisu raspisani. Razlog je što su neki, ljudi, zbog svojih političkih postupaka u bliskoj prošlosti, kod građana izgubili poverenje. Tako se sada kod njih na prečac probudio duh patriotizma. Dakle, postoje sumnje da se ovde radi o političkom marketingu lidera onih partija koje imaju većinu u Nacionalnom savetu, kojim oni žele prikupiti jeftine političke poene.

O tome ste upoznali partnere?

– Mi smo se kao stranka jasno izjasnili da ćemo učestvovati na svakoj sednici Skupštine, na kojoj će se ozbiljno razmatrati ne samo pitanja šta ćemo raditi dalje, već i šta smo radili u prošlosti. Zapravo, mi nameravamo da Sporazum upotrebimo kao jednu vrstu pritiska na srpsku Vladu, na međunarodnu zajednicu, da se ozbiljno krene sa rešavanjem našeg  Plana od sedam tačaka, koji je Vlada Srbije usvojila  juna 2013. godine.

Mi zato smatramo da je ova inicijativa u funkciji lokalnih izbora, koji samo što nisu raspisani. Razlog je što su neki, ljudi, zbog svojih političkih postupaka u bliskoj prošlosti, kod građana izgubili poverenje. Tako se sada kod njih na prečac probudio duh patriotizma

Čemu onda ova inicijativa njenih predlagača? Hoće li oni i bez vas krenuti u njenu realizaciju?

– Ja se po tom pitanju ne mogu precizno izjasniti. O tome ćete pitati njih. Osim toga odgovor će nam stići narednih dana.

U kojoj meri vas iznenađuje postupak Demokratske partije, u kojoj su danas vaši dojučerašnji partijski drugovi?

– Ne, nikako ni DP ni ostale partije. Znate, Ragmi Mustafa je izgubio dosta poena kod Albanaca, onim poklonom koji je darivao Vučiću, samo zato što je posetio Preševo. Jonuz Musliu ne prestaje da se ističe, jer mu je želja da bude lider Albanaca Preševske doline, a kod  Arifija je i danas prisutna hipoteka zbog one multietničke koalicije kojom je prvobitno većinu Albanaca ostavio u opoziciji. Sada Arifi želi da se na ovaj način, uz pomoć Musliua i Mustafe, prikači na patriotsku vodu.

Dakle, definitivno u ovoj priči PDD-a nema nigde?

– Mi smo pre dva dana sa sednice Predsedništva stranke uputili saopštenje za javnost u kome smo rekli da će PDD učestvovati na sednici Skupštine pod uslovom ako ćemo razgovarati o Planu o sedam tačaka, ako ćemo razgovarati o funkcionisanju Koordinacionog tela, ako ćemo razgovarati o svim pitanjima koja su otvorena, pa zašto onda da ne razgovaramo i o našim budućim koracima. Ali, ako postoji namera, a ovde se ona vidi, da se samo deklarišemo o nekim političkim koracima u budućnosti, onda su opravdane naše sumnje da se ovo želi iskoristiti kao politički marketing, a ne za poboljšanje položaja Albanaca u Preševskoj dolini.

Za kraj, kakve se reakcije po pitanju ove inicijative, mogu očekivati od međunarodne zajednice?

– Ako mi od međunarodne zajednice budemo tražili da ona bude aktivno uključena u realizaciju plana od sedam tačaka, dovešćemo je u poziciju da će ona morati da reaguje. Ukoliko se, međutim, razgovara o nekim drugim temama za budućnost, o onome što pokušavaju da nametnu Musliju i njegovi istomišljenici, onda međunarodna zajednica to neće shvatiti  ozbiljno, pa će nam oni ponoviti ono što su  mnogo puta do sada kazali, da su u svojim izjavama albanski lideri neozbiljni.

(Vranjske)

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *