MUSLIJU: ČEKAMO UDŽBENIKE IZ PRIŠTINE

Musliu je za agenciju Beta izjavio da se NSA obratio Ministarstvu prosvete u Prištini, zato što u osnovnim školama nedostaje veliki broj udžbenika na albanskom jeziku, dok u srednjim školama nema nijednog novog udžbenika a učenici profesori rade sa knjigama među kojima ima i onih koje su objavljene još 1975. godine

Bujanovac, 7. Septembar (Izvor: Beta) – Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Jonuz Musliu izjavio je da očekuje da će učenici osnovnih škola koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku u školama u Bujanovcu, Preševu i Medveđi za ovu školsku godinu dobiti udžbenike sa Kosova, kao poklon Ministarstva prosvete iz Prištine

Musliu je za agenciju Beta izjavio da se NSA obratio Ministarstvu prosvete u Prištini, zato što u osnovnim školama nedostaje veliki broj udžbenika na albanskom jeziku, dok u srednjim školama nema nijednog novog udžbenika a učenici profesori rade sa knjigama među kojima ima i onih koje su objavljene još 1975. godine.

– Situacija je ista kao prethodne godine, bez udžbenika za osnovne i srednje škole. Obratili smo se Ministarstvu prosvete u Beogradu i još nismo dobili nikakav odgovor i zato smo tražili od Kosova da makar za ovu godinu naši đaci u osnovnim školama od prvog do osmog razreda dobiju udžbenike iz Prištine kao donaciju, za šta smo dobili zeleno svetlo – kazao je Musliu.

Musliu je rekao da očekuje da udžbenici za osnovnu školu iz Prištine uskoro stignu u Bujanovac i Preševo.

– Dok ne stignu udžbenici iz Prištine u školama će se raditi sa onima koje imaju. Mislim da oko toga neće biti problema jer mi nemamo adekvatne udžbenike za osnovne i srednje skole a naš je zahtev da imamo pravo na reciprocitet, kao što Srbi na Kosovu dobijaju knjige iz Srbije tako i mi imamo pravo da dobijemo knjige iz Prištine – rekao je Musliu.

Musliu je naveo da ne smatra da će donacija prištinskog Ministarstva prosvete u knjigama za osnovne škole na albanskom jeziku u Bujanovcu, Preševu i Medveđi biti problem oko usklađivanja sa nastavnim planom i programom koje ima srpsko Ministarstvo prosvete.

– Ministarstvo prosvete (iz Beograda) nema razloga da ne odobri ove knjige koje su evropske i akademske. Ne očekujem ni da će biti zaplenjene prilikom njihovog ulaska u Srbiju jer ćemo ići legalnim putem, ako treba platićemo i carinu. Kako će Srbija da ide u Evropu ako zaustavlja knjige – kaže Musliu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *