ARIFI: SA AMBASADOROM ALBANIJE O POLITIČKOJ STABILNOSTI

 

Predsednik Bujanovca kaže da zajednica albanskih opština nije bila glavna tema razgovora sa ambasadorom Albanije

BUJANOVAC, 08. septembar  2015. (Bujanovačke) –Inicijatori ideje o formiranju „zajednice opština Preševske doline“, traže za to podršku Albanije, što je bio jedan od ključnih razloga jučerašnjeg iznenadnog dolaska na jug Srbije ambasadora Albanije Ilira Boćke. O ovoj i drugim temama, Boćka je najpre razgovarao sa njenim tvorcem – Jonuzom Muslijuem, predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca, a potom i sa predsednicima opština Bujanovac i Preševo, Nagipom Arifijem i Ragmijem Mustafom. To je, juče kasnom popodne, potvrđeno saopštenjem koje je Nacionalni savet Albanaca prosledio albanskim medijima u Bujanovcu i Preševu.

Nagip Arifi je za Bujanovačke rekao da zajednica opština nije bila ključna tema razgovora:

– Razgovarali smo o političko-bezbednosnoj situaciji i konstatovali da je ona relativno stabilna. Naš zajednički stav je da na razvoju stabilnosti treba da zajednički radimo svi, lokalne samouprave i vlade Srbije i Albanije. O zajednici opština ambasodor se nije posebno izjašnjavao – kaže Arifi.

Jonuz Musliju je posle sastanka izdao saopštenje da je to bio „redovni sastanak razmene informacija sa ambasadorom Albanije“, a potom, da je temu inicirala „situacija na terenu“, odnosno Briselski sporazum Aleksandra Vučića i Ise Mustafe.

-Informisali smo gospodina ambasadora da ćemo podršku za formiranje zajednice opština zatražiti na sednici Skupštine albanskih odbornika iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, koja će biti održana do kraja septembra – stoji u saopštenju.

Musliu dodaje da se ambasador Boćka interesovao za spisak zahteva te buduće zajednice koji će biti ispostavljeni Vladi i institucijama u Beogradu.

Podsetimo da razgovorima o formiranju „zajednice opština Preševske doline“, a bilo ih je tri, od početka nije prisustvovao Rahmi Zuljfiju, lider Demokratske unije Albanaca (DUA). Od drugog sastanka odustao je Riza Halimi, predsednik Partije za demokratske delovanje (PDD), da bi se posle trećeg sastanka isključio i Skender Destani, lider Demokratske unije Doline (DUD). Od ukupno šest albanskih partija na jugu Srbije, od ove ideje nisu odustali: Ragmi Mustafa, lider Demokratske partije Albanaca (DPA), Jonuz Musliu čelnik Pokreta za demokratski progres (PDP) i Nagip Arifi, predsednik Demokratske partije (DP).

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *