PREŠEVO: ALBANCI IZGLASALI DEKLARACIJU O ASOCIJACIJI OPŠTINA

PREŠEVO, 12.septembar 2015. (BUJANOVAČKE) – Skupština albanskih odbornika iz Bujanovca, Preševa i Medveđe izglasala je deklaraciju o stvaranju „asocijacije opština Preševske doline“, kao odgovor na Zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Sednici u Preševu prisustvovala su 43 od ukupno 68 odbornika i svi oni glasali su za deklaraciju.  Među njima bili su i odbornici Demokratske unije Doline (DUD) kao i lider te stranke Skender Destani, koji je ranije najavio da ne podržava inicijativu koju je pokrenuo Jonuz Musliju, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), ali je uoči same sednice Predsedništvo stranke promenio odluku.

Kako je najavljeno posle glasanja, biće formirane radne grupe koje će da rade statut i druga akta asocijacije, a u okviru toga i ovlašćenja asocijacije.

Partija za Demokratsko delovanje (PDD) narodnog poslanika Rize Haljimija bojkotuje Skupštinu jer smatra da stvaranje asocijacije opština neće rešiti probleme Albanaca.

Osim PDD, skupštinu bojkotuje i Demokratska unija Albanaca (DUA). Od ukupno šest stranaka koje okupljaju Albance na jugu Srbije, za deklaraciju su glasali odbornici iz četiri: Pokret za demokratski progres (PDP) Jonuza Muslijua, Demokratska partija (DP) bujanovačkog predsednika Nagipa Arifija, Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe, prvog čoveka Preševa i Destanijev DUD.

Ivica Dačić, ministar inostranih poslova juče je u Medveđi upozorio albanske lidere da se „ne igraju vatrom“, dok je Zoran Stanković, predsednik vladinog Koordinacionog tela za tri opštine rekao da ova odluka albanskih odbornika neće ugroziti stabilnost juga Srbije.

I pored upozorenja koja dolaze iz državnih institucija, albanski lideri se pozivaju na Zakon o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, koji predviđa mogućnost stvaranja asocijacije opština, ali samo pod uslovom da se tako ne krši ustavni i pravni poredak države.

Na fotografiji (s leva na desno): Mustafa, Arifi i Destani




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *