SAMOOPREDELJENJE: ALBANCI PREŠEVSKE DOLINE LEGITIMIŠU VUČIĆA

Zajednicu na Kosovu nisu tražili kosovski Srbi, već Beograd koji traži više teritorije Kosova za Srbiju, a ne više prava za Srbe koji žive na Kosovu. Zato Albanci u preševskoj dolini treba da se istovremeno suprostavljaju Zajednici (Aleksandra) Vučića i (Isa) Mustafe na Kosovu, a ne da je legitimišu svojim zahtevima“, kaže se u saopštenju

BUJANOVAC, PRIŠTINA, 13. septembar 2015. – Kosovski pokret Samoopredeljenje je reagujući na odluku odbornika opština Preševo, Medveđa i Bujanovac o formiranju Asocijacije opština sa albanskom većinom u Srbiji, večeras ocenilo da političari iz Preševske doline na ovaj način legitimišu „Zajednicu Vučića“ na Kosovu – piše Akter.

U saopštenju pokreta istaknuto je da su Albanci iz preševske doline autohtoni narod koji je i dalje diskriminisan i iskorišćavan nezavisno od promena vlasti u Beogradu.

„Oni (Albanci iz preševske doline) imaju pravo i zadatak da se organizuju i deluju zarad njihove volje, interesa i potreba, za integraciju i ujedinjenje kako sa Kosovom, takođe i Albanijom. Zato mi pozdravljamo njhovu današnju aktivnost“, saopštili su iz Samoopredeljenja.Međutim, kako su dodali, Albanci iz preševske doline ne treba da imitiraju Beograd niti da se ograničavaju na reakcije prema njemu (Beogradu).

„Zajednicu na Kosovu nisu tražili kosovski Srbi, već Beograd koji traži više teritorije Kosova za Srbiju, a ne više prava za Srbe koji žive na Kosovu. Zato Albanci u preševskoj dolini treba da se istovremeno suprostavljaju Zajednici (Aleksandra) Vučića i (Isa) Mustafe na Kosovu, a ne da je legitimišu svojim zahtevima“, kaže se u saopštenju.

Oni su od predsednika Preševa Ragmi Mustafe zatražili da povuče i proglasi nevalidnom zahvalnicu koju je uručio premijeru Vučiću pre dva meseca i čiji sadržaj nije nijednom objavio.

„Zahvalnica Ragmi Mustafe za Vučića u Preševu i Zajednica Isa Mustafe takođe za Vučića su povezane. Dok Kosovo i Albanija kao države ne uspostave reciprocitet sa Srbijom, neće biti reciprociteta u pravima i ovlaščenjima na terenu građanai lokalne samouprave”, naveli su iz pokreta a prenosi Akter.

U Preševu je u subotu većina albanskih odbornika iz Preševa i Bujanovca donela odluku o osnivanju asocijacije opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, kao odgovor osnivanju Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Na tu zajedničku sednicu nisu došli odbornici Partije za demokratsko delovanje čiji je lider Riza Haljimi, ni Demokratske unije Albanaca čiji je lider Rahmi Zuljifu, koji smatraju da ta sednica „nije bila dobro pripremljena“.

Sednici nisu prisustvovali ni odbornici iz Medveđe, u kojoj se sutra održavaju lokalni izbori.

U opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa od 114 odbornika 74 je albanske nacionalnosti.

Foto: Fakti.org




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *