MLADI LIDERI JUGA SRBIJE I SANDŽAKA: USTAV I ZAKONI PREPREKA INTEGRACIJAMA

 

Jedina šansa za manjinske politike i njihovu afirmaciju jesu integracioni procesi, odnosno integracija Srbije u Evropsku uniju, što će nužno dovesti do decentralizacije vlasti u Beogradu – kaže Ragmi Mustafa iz Nacionalnog saveta Albanaca

BUJANOVAC, 06. oktobar  2015. (Bujanovačke) – Ustav Srbije i srpsko zakonodavstvo ostaju glavna smetnja bržoj integraciji nesrpskih zajednica u društveni i politički sistem zemlje.

Ovo je osnovni stav i glavni zaključak panel rasprave„Jug Srbije – izazovi manjinske politike  u kontekstu evrointegracija“, koju je u utorak u Bujanovcu organizovala Akademska inicijativa „Forum 10“ iz Novog Pazara, uz učešće tridesetak mladih političkih lidera iz Sandžaka i sa juga Srbije.

Ovakav okvir je smetnja političkoj i ekonomskoj jednakost među građanima različitih nacionalnosti i kultura, koji žive u marginalizovanim područjima –rečeno je na ovom skupu u Bujanovcu

Mladi lideri su takođe konstatovali da Srbija, kao nacionalna država, ne pruža podjednaka prava svim svojim građanima.

– Jedina šansa za manjinske politike i njihovu afirmaciju jesu integracioni procesi, odnosno integracija Srbije u Evropsku uniju, što će nužno dovesti do decentralizacije vlasti u Beogradu – kaže Ragmi Mustafa iz Nacionalnog saveta Albanaca, jedan od učesnika ove rasprave.

Tribinu je finansijski podržao Fond za otvoreno društvo iz Beograda.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *