ALBANCI O ANTISRPSKOM SKANDIRANJU: Od fašizma do euforije

BUJANOVAC 12. OKTOBAR 2015. (Bujanovačke) – Većina Albanaca koje smo zamolili za komentar osuđuje antisrpsko skandiranje sinoć u Bujanovcu posle pobede fudbalske reprezentacije Albanije nad Jermenijom i istorijskog plasmana na Evropsko prvenstvo naredne godine u Francuskoj.

Podsetimo, nekoliko stotina Albanaca je u centru Bujanovca posle utakmice skandiralo „ubij, zakolji da Srbin ne postoji“, zbog čega je policija, po nalogu tužilaštva, u ponedeljak podnela podnela krivičnu prijavu protiv NN počinilaca zbog sumnje da su izvršili krivično delo izazivanje rasne, nacionalne i verske netrpeljivosti.

skender destaniSkender Destani, lider Demokratske unije doline (DUD), skandiranje poredi sa fašističkim pokličima:

-U najmanju ruku to je strašno. Te izjave su fašističke. Ja tako nešto ni u snu nisam mogao da očekujem. Tako nešto ja u Bujanovcu ne pamtim. Istorija ovog kraja tako nešto ne pamti. Osuđujem takve postupke do kraja, a oni koji su to skandirali nisu Albanci, to su naši protivici – kaže Destani.

ragmi mustafaRagmi Mustafa, šef odborničke grupe Partije za demokratsko delovanje (PDD) u bujanovačkom parlamentu smatra da slika koja je sinoć obišla svet nije slika Bujanovca:

-Slika koja je sinoć iz Bujanovca otišla u svet, nije slika Bujanovca danas. Naravno da osuđujem takvo ponašanje. Ali, treba reći i to, da su to isto skandirali i takve poruke Albancima uputili srpski navijači u Beogradu na prethodnoj utakmici dveju reprezentacija. To dakle jesu navijački obračuni, ali oni ne oslikavaju Bujanovac – smatra Mustafa.

beljuljiNedžat Behljulji, vlasnik bujanovačke TV Spektri i funkcioner Demokratske partije predsednika Bujanovca Nagipa Arifija, misli da ono što se dešavalo sinoć u Bujanovcu nema veze sa sportom, uz poruku političarima i huliganima da im nije mesto u sportu:

– Svako od nas ima pravo da navija za klub koji voli i tu nema ništa loše. Loše je to što u trenucima slavlja mešamo i emocije nekog fiktivnog patriotizma i želju za nekom osvetom iz prošlosti! Na mestima gde se okupi više stotina ili hiljada vatrenih navijača koji slave uspeh svoje ekipe, uvek će se tu naći i nekoliko desetina navijačkih huligana koji će iskaliti svoju mržnju prema nečemu što nema veze sa sportom. Tako će biti i u Mitrovici kada neki srpski klub pobedi, tako će biti i u Bujanovcu kad pobedi Albanija – kaže Behljulji pozivajući na toleranciju:

-Budimo pravi navijači, čak i navijački fanatici, ali ne huligani! I ja se radujem kada se Albanija kvalifikuje na Evropsko prvenstvo, takođe se radujem kad Čelzi osvoji Premier ligu, radovao sam se ranije kada sam gledao na desetine derbija Partizana i Zvezde, uvek kada bi pobedila ekipa koju volim jer sam partizanovac. Ali, više derbi ne gledam jer na stadionu ima više huligana nego zajedno u Bujanovcu i Mitrovici. Na sreću nas normalnih, i na jednoj i na drugoj strani ima nas više, i biće nas još više i više – poručuje Behljulji.

agon islamiAgon Islami, urednik portala www.lugina-lajm.com i NVO aktivista kaže da su događaji u nedelju izazvani skandiranjem srpskih mladića „Kosovo je srce Srbije“ u četvrtak, posle utakmice u Elbasanu u kojoj je Srbija pobedila Albaniju sa 2:0:

 Mislim da ne treba pridavati veliku pažnju takvim skandiranjima, jer ako se bavimo time onda bi pažnju trebalo posvetiti utakmici Srbije i Albanije prošle godine, kada je 40.000 vikalo “Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji”, i to u prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića.  Mislim da država treba da posveti pažnju mladima, da im nađe posao, a sličnih skandiranja će ovde biti ponovo – kaže Islami.

Zamoljen da prokomentariše da li su kao odgovor na „Kosovo je srce Srbije“ albanski navijači mogli npr da uzvikuju „Kosovo republika“ umesto „ubij, zakolji…“, Isljami smatra da to ne bi „zadovoljilo njihov ego“:

-„Kosova Republika”, ne zadovoljava njihov ego, oni hoće više, jer u reprezentaciji Albanije ne igraju samo fudbaleri rodom iz Albanije, nego i momci iz različitih sredina u kojima žive Albanci. Sinoć je gol za plasman Albanije postigao Trnovčanin Berat Đimšiti, tako da mnogi reprezantaciju Albaniju vide kao svoju – ocenjuje Islami.

Prema njegovim rečima, tenzija ne bi ni bilo da Srbija i Albanija nisu igrale u istoj grupi.

-Euforija je u pitanju, a nju bez sumnje proizvode najveći dražavni zvaničnici sa obe strane, posebno sa srpske strane, jer nikako da poboljšaju ekonomsku situaciju nego se bave sporednim stvarima.

Naslovna fotografija Radoman Irić (Alo)




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *