KUDA SA DIPLOMOM: Posao bira nas

Iako još uvek slave, diplomci već razmišljaju šta, kako i kuda dalje. U nekoj drugoj zemlji budućnost bi im svakako bila izvesnija. Pa, ipak, sumorne činjenice ne obeshrabruju ove mlade ljude sa kojima smo razgovarali. Imaju oni svoje ambicije i želje, bez obzira na trenutno stanje

BUJANOVAC, 14. oktobar (Bujanovačke) – Prvih deset studenata prve generacije upisane 2011, kada je u Bujanovcu otvoreno Odeljenje subotičkog Ekonomskog fakulteta, u utorak je odbranilo svoje diplomske radove pred komisijom koju su činili profesori Nenad Vunjak, inače dekan fakulteta, i Aleksandar Grubor.

Iako još uvek slave, diplomci već razmišljaju šta, kako i kuda dalje. U nekoj drugoj zemlji sa diplomom državnog fakulteta budućnost bi im svakako bila izvesnija. U Srbiji, međutim, dobitak stalnog zaposlenja bez političkih veza ravan je dobitku na lutriji, a ovo pravilo važi i za Bujanovac, siromašnu pograničnu opštinu u kojoj privreda gotovo i da ne postoji.

Pa, ipak, sumorne činjenice ne obeshrabruju ove mlade ljude sa kojima smo razgovarali. Imaju oni svoje ambicije i želje, bez obzira na trenutno stanje.

aliriza kamberi

Aliriza Kamberi voleo da radi kao profesor u školi:

– To mi je najveća želja, a ne bi odbio ni posao u opštini ili nekoj banci – iskren je.

3.Ajtene Isufi, 10Ajtene Isufi kaže da joj je trenutno prioritet nastavak školovanja na master studijama, ali da bi se rado odazvala eventualnoj ponudi za posao.

– Ne znam, volela bih da dobijem šansu za posao, ne bi je propustila. Ali, kao što znate, živimo u mestu gde nema mnogo izbora za posao, u mestu bez perspektive. Ovde ne biramo mi posao već posao bira nas, ali bih svakako volela da radim u struci, u marketingu – kaže Ajtene.

4. Marko Stojanovic,10Marko Stojanović objašnjava kako ima lepe planove, još samo da se ostvare:

– Tražim posao u struci, ali pristao bi i na nešto drugo, ako naleti. Za početak idem na stručnu praksu, a za kasnije… pa, videćemo – kaže Marko.

nikola stojanovicNikola Stojanović planira da nastavi školovanje:

– Nastaviću na master studijama. Ali, one se na našem fakultetu uvode tek sledeće godine, tako da ću sačekati. Naravno da kao prva generacija koja je diplomirala u Bujanovcu, tačnije nas prvih deset studenata, očekujem da to neko prepozna, mislim na ljude koji vode opštinu, i omoguće nam radno mesto u skladu sa stepenom obrazovanja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *