Ministar Gašić danas u Bujanovcu i Preševu

Gašić će, kako je najavilo Ministarstvo odbrane, obići prihvatni kamp Miratovačko polje, preko koga stižu izbeglice, a potom i Bujanovac gde se u petak otvara privremeni centar za registraciju

PREŠEVO, BUJANOVAC, 15. oktobar 2015. (RTV, agencijem Bujanovačke) -U Preševo, gde svakodnevno preko makedonsko-srpske granice stižu izbeglice iz bliskoistočnih država, kao i obližnjem Bujanovcu, danas će boraviti ministar odbrane Bratislav Gašić.

Gašić će, kako je najavilo Ministarstvo odbrane, obići prihvatni kamp Miratovačko polje, preko koga stižu izbeglice, a potom i Bujanovac gde se u petak otvara privremeni centar za registraciju.

Veliki broj muškaraca, žena i dece iz Sirije, Iraka, ali i Avganistana i drugih država, poslednjih dana neprestano dolazi u Preševo, gradić oko sedam kilometara udaljen od granice, a procene su da će se taj trend pristizanja izbeglica nastaviti.

Stižu svakodnevno u grupama – od nekoliko desetina do nekoliko stotina, ali se tu zadržavaju kratko – da se registruju i malo odmore, mada ima i onih koji odmah nastavljaju put ka Beogradu i severnim granicama Srbije.

U Preševu su angažovani i aktivisti Crvenog krsta, volonteri i pripadnici raznih međunarodnih organizacija koji, kao i pripadnici policije, obavljaju veliki posao oko registracije.

Centar u Preševu je otvoren 8. jula, a izbeglicama je omogućena administrativna podrška za dobijanje privremenih dokumenata, kao i zdravstvena pomoć, mesto za odmor i hrana.

Izbeglice u Srbiju ulaze i preko srpsko-bugarske granice, uglavnom na područje opština Dimitrovgrad, Negotin, Bosilegrad i Zaječar, ali u znatno manjem broju.

Za izbeglice su otvoreni i privremeni centri u Šidu i Somboru gde dolazi mnogo manje ljudi nego u Preševo, kao i privremeni kamp u Kanjiži.

Krajnji cilj izbeglica su uglavnom Nemačka i skandinavske države, do kojih pokušavaju da stignu preko Mađarske i Hrvatske.

(Foto: Irfan Ličina, Tanjug –  Gašić i Vulin prilikom ranije posete Preševu)




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *