PLANINARENJE, OSTROVICA 2015: Sve zastave u jednoj koloni

Uz logorsku vatru, čaj, pesmu, igru i zabavu, Džimi iz Tirane, Guni iz Elbasana, Aleksandar iz Skoplja, Žikica iz Kumanova, Aco iz Sofije, Dragana iz Vlasotinca, Dušica iz Leskovca, Snežana iz Beograda, Sedat iz Preševa… poneli su sa Ostrovice stotine fotografija u svojim telefonima i divne uspomene  sa tromeđe Srbije, Makedonije i Kosova

PREŠEVO, 26. oktobar  2015. (Bujanovačke) – Planinari sa zastavama, njih oko 250 iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Albanije, sa Kosova, meštani Preševa i okoline, pripadnici Vojske Srbije, , bili su učesnici osmog po redu planinarskog pohoda „Ostrovica 2015“.

Na vrhu Ostrovice

Mladi su, ne obazirući se na dnevno političke događaje, organizovali ovo druženje, bolje od svih prethodnih, a  manifestaciju je osmislio je penzionisani referent Civilne zaštite Bajram Sadriju, predsednik Planinarskog društva „Ostrovica“ iz Preševa.

-Odlaskom u penziju velika želja mi je bila da ovo radim. A raditi sa planinarima, čiji je jezik sporazumevanja mladost, to je zadovoljstvo koje me čini i mlađim i srećnim – kaže Sadriju.

Mladima iz Sofije i Ćustendila (Bugarska), Skoplja i Kumanova (Makedonija), Tirane i Elbasana (Albanija), Gnjilana i Prištine (Kosovo) i na kraju iz Beograda, Leskovca, Niša, Vlasotnca i naravno, Preševa, priključili su se pripadnici Vojske koje su predvodili komandant Vranjskog garnizona, brigadni general Zoran Lubura i potpukovnik Goran Stanković.

-Pre osam godina, kada smo počeli, bilo je dosta skromno. Poneti tada na pohod albansku zastavu, bila bi čista provokacija. Situacija se sada promenila, a poseban ton ovom pohodu dao je general Milosav Simović, kada je pre nekoliko godina nama mladima priključio naše vršnjake iz Vojske – kaže Kujtim Sadriju, koordinator Odeljenja Internacionalmog univerziteta iz Novog Pazara, koji uspešno realizuje zamisli svog oca Bajrama.

Uz logorsku vatru, čaj, pesmu, igru i zabavu, Džimi iz Tirane, Guni iz Elbasana, Aleksandar iz Skoplja, Žikica iz Kumanova, Aco iz Sofije, Dragana iz Vlasotinca, Dušica iz Leskovca, Snežana iz Beograda, Sedat iz Preševa… poneli su sa Ostrovice stotine fotografija u svojim telefonima i divne uspomene  sa tromeđe Srbije, Makedonije i Kosova, druženja u kome niko nije bio stranac.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *