U Preševu eliminisani mediji na srpskom

Umesto 11,7 miliona biće podeljeno 5,8, ali samo lokalnim medijima na albanskom jeziku. Medijska koalicija traži mišljenje nadležnih ministarstava i OEBS-a

PREŠEVO, 2. oktobar 2015 (Bujanovačke, Jugpres) – Odeljenje za društvene delatnosti Opštine Preševo prihvatilo je mišljenje Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) da se od 12 prispelih eliminiše sedam projekata za sufinansiranje medija, uz obrazloženje da ne ispunjavaju uslove konkursa jer ne objavljuju program na albanskom jezikuženja.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal Pres), svesna velikog društvenog značaja informisanja na jezicima nacionalnih manjina, traži zvanično tumačenje Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu o zakonitosti sprovođenja konkursa za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja u Opštini Preševo.

U skladu sa stavom  dva ministarstva, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja će odlučiti da li će i na koji način učestvovati u radu konkursne komisije.

Umesto 11,7 miliona dinara, koliko je prvobitno opredeljeno javnim konkursom, Odeljenje za društvene delatnosti Opštine Preševo je, takođe, smanjilo iznos koji bi trebalo da se raspodeli medijima na 5, 8 miliona dinara i o tome obavestilo članove komisije na samoj sednici prošlog ponedeljka. Prema našim saznanjima, najveći deo od 5,8 miliona dobiće opštinska RTV Preševo, iako na to nema pravo, kao i nekoliko lokalnih privatnih medija na albanskom jeziku

U takvim okolnostima predstavnici Koalicija novinarskih i medijskih udruženja prekinuli su rad u komisiji. Koalicija novinarskih i medijskih udruženja  očekuje da se o svim okolnostima u vezi sa konkursom oglase i OEBS, kao i Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *