MUSLIJU: Moguć ponovni bojkot nastave

BUJANOVAC, 3. novembar 2015. – Nastava u školama na albanskom jeziku trenutno se odvija bez problema, ali ne mogu da kažem da ponovo neće biti bojkota – izjavio je agenciji Beta Jonuz Musliju, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

Učenici i njihovi nastavnici u školama u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku, prošlog ponedeljka bojkotovali su prvi čas posle preporuke NSA zbog činjenice da je na Carinskom terminalu u Preševu blokirano više od 100.000 udžbenika, donacija kosovske vlade albanskim školama na jugu Srbije.

Prema ranijem saopštenju Uprave carina, 10. septembra odobreno je privremeno skladištenje 25,4 tone udžbenika za osnovne i srednje škole dopremljenih sa Kosova, koji nisu odobreni u Srbiji.

„U skladu sa zahtevom uvoznika, rok za privremeni smeštaj robe je odobren prvo do 12. oktobra, a potom je odobren i sledeći zahtev za produženje – do 2. novembra 2015. godine“, navedeno je u saopštenju.

Musliju je izjavio da se NSA ovim povodom obraćao srpskom Ministarstvu prosvete, ali da otuda nije stigao nikakav odgovor.

Problem sa udžbenicima na albanskom postoji od 2000. godine. Vlast u Beogradu ne dozvoljava korišćenje i uvoz knjiga sa Kosova a najveće žrtve su đaci koji mahom uče iz beleški i skripti.

Foto: Presheva.com




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *