Izbeglička kriza: Manje migranata u Bujanovcu

U Bujanovcu sada nema većeg priliva izbeglica zbog povećanja broja osoblja za registraciju u Prihvatnom centru u Preševu. Migranti koji dolaze u Bujanovac uglavnom nemaju dokumentaciju i relano njihov put do tamo je ilegalan. Broj je smanjen i zbog akcije policije Europol-a u Makedoniji

BUJANOVAC, PREŠEVO, 6. novembar 2015. (Titulli, Bujanovačke) – Ovih dana dnevno iz Makedonije u Srbiju stiže oko 6.000 izbeglica, uglavnom čitave porodice – izjavio je Valjon Arifi, aktivista inicijative „Youth for refugees“, koja funksioniše u okviru Kancelarije za mlade u Preševu.

On kaže da izbeglice sa Bliskog istoka, većina njih iz Sriije, prvi kontakt u Srbiji imaju sa aktivistima ove organizacije.

– U selu Miratovac ih čekaju autobusi u organizaciji UNHCR-a i Kancelarije za Mlade, koji ih voze do Prihvatnog centra u Preševu. U centru oni čekaju najviše četiri do pet sati za dokumente, koji im omogućavaju da u roku od 72 sata izaberu da li će zatražiti azil u  Srbiji ili će nastaviti u pravcu zemalja Evropske unije, u ovom slučaju Hrvatske- kaže Arifi.

Od prihvatnog centra u Preševu većina izbeglica putuje privatnim autobusima do Šida na granici sa Hrvatskom a cena jedne karte je 35 evra. Autobuske kompanije su iz cele Srbije, od lokalnih do najpoznatijih kompanija u Srbiji.

Od početka krize, u Bujanovcu je znatno smanjen  broj izbeglica.

-U Bujanovcu sada nema većeg priliva izbeglica zbog povećanja broja osoblja za registraciju u Prihvatnom centru u Preševu. Migranti koji dolaze u Bujanovac uglavnom nemaju dokumentaciju i relano njihov put do tamo je ilegalan. Broj je smanjen i zbog akcije policije Europol-a u Makedoniji – dodaje Arifi.

Organizacija „Youth for refugees“, ima pedeset i dvoje aktivista; od toga je dvadeset i dvoje Srbije, dok ostali dolaze iz Australije, Nemačke, SAD, Engleske, Slovenije, Hrvatske, Švajcarske, Poljske, Češke, Irske, Kanade

U Bujanovcu je otvoren i Privremeni centar, u bivšoj fabrici akumulatora „Svetlost“, međutim tamo trenutno nema migranata, jer je ovaj centar i otvoren kao alternativa u slučaju da se Prihvatni centar u Preševu suoči sa velikim brojem izbeglica.

U Prihvatnom centru u Preševu 24 sata su i radnici Crvenog krsta iz tog mesta. Sekretar ove organizacije Ahmet Alimi, kaže da je Crveni krst do sada pomogao preko stotinu hiljada izbeglica.

– Od početka radimo sa izbeglicama, negde oko četiri meseca, i u kampu smo 24 sata – kaže Alimi za Titulli.

Prema njegovim rečima, Crveni krst deli pakete sa hranom, odećom i higijenskim potrepštinama, oko tri hiljada paketa dnevno, a pomoć obezbeđuje Cvenoi krst Srbije, UNHCR-a, Karitas i ostali partneri.

Sa početkom izbegličke krize Crveni krst Preševa je angažovao dodatnih 20 radnika sa ugovorom, ili na određeno vreme.

Organizacija „Youth for refugees“, ima pedeset i dvoje aktivista; od toga je dvadeset i dvoje Srbije, dok ostali dolaze iz Australije, Nemačke, SAD, Engleske, Slovenije, Hrvatske, Švajcarske, Poljske, Češke, Irske, Kanade.

Do 15. oktobra, prema ministru za rad Aleksandru Vulinu, kroz prihvatni centar u Miratovcu i Preševu je prošlo više od 170.000migranata.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *