„Vinča“: Opasna jedinjenja u Pozorištu

 U izveštaju se takođe navodi da je „na osnovu rezultata, oplatno ulje koje je korišćeno u Pozorištu isto ono koje je izazvalo zagađenje betonskih površina u naselju Dr Ivan Ribar i Banci matičnih ćelija Instituta za majku i dete u Beogradu“

pozoriste

VRANJE, 6. oktobar 2015. – Prema nalazima Instituta za nuklearne nauke Vinča,  u zgradi Pozorišta konstatovano je prisustvo pojedinih jedinjenja policikličnih aromatičnih ugljovodonika, fenolnih materija i niskih koncentracija isparljivih aromatičnih ugljovodonika.

 

U izveštaju se takođe navodi da je „na osnovu rezultata, oplatno ulje koje je korišćeno u Pozorištu isto ono koje je izazvalo zagađenje betonskih površina u naselju Dr Ivan Ribar i Banci matičnih ćelija Instituta za majku i dete u Beogradu“.

Gradonačelnik Zoran Antić izjavio je na konferenciji za medije kako je od firme Banković, koja izvodi jednu od faza rekonstrukcije Pozorišta, dobio sasvim suprotan izveštaj u kome se tvrdi da na objektu Pozorišta nije korišćen isti oplatol kao na objektima u Beogradu

-Predlog mera koje ćemo preduzeti obuhvata zatvaranje ulaza u zgradu Pozorišta, a predstavnici „Vinče“ će već sledeće nedelje otpočeti sa merama dekontaminacije armiranih betonskih površina, dok će celokupni trošak ovih radova snositi izvođač, odnosno preduzeće Banković – izjavio je gradonačelnik Antić

On je dodao da je ugrožena samo unutrašnjost Pozorišta, tako da opasnosti po prolaznike odnosno okolinu zgrade nema, što potvrđuju i stručnjaci Instituta „Vinča“.

Početkom oktobra radnici JP „Vodovod“ osetili su smrad i mučninu dok su radili u zgradi pozorišta, koja je izgorela u požaru u leto 2012, zbog čega je nekoliko njih hospitalizovano na VMA, o čemu možete čitati OVDE.

Boban Banković, vlasnik kompanije koja je radila na pozorištu, izjavio je da prilikom betoniranja nije koristio fenol, već da se neprijatni mirisi osećaju zbog loše postavljene kanalizacije koju je radio Vodovod.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *