Opština Preševo ponovo favorizuje medije na albanskom

Uslov za prijavu na dugom konkursu je da medij bude registrovan u opštini Preševo. Time je lokalna vlast samo pokušala da zamaže oči javnosti posle prvog konkursa i odluke da se na preporuku Nacionalnog saveta Albanaca odobre projekti samo albanskim medijima

PREŠEVO, 10.oktobar 2015 (Južne vesti, Bujanovačke) – Nakon što je prethodno favorizovala medije koji izeveštavaju na albanskom jeziku, opštinska vlast u Preševu raspisala novi konkurs na kome pravo učešća imaju samo mediji registrovani u toj opštini, što se svodi na isto. 

U „Vranjskim novinama“ je u četvrtak objavljen novi oglas za takozvani „medijski konkurs“ Opštine Preševo iako prethodni, iz septembra, još nije završen, a prema nepotvrđenim informacijama je i poništen.

Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković podseća da je Medijska koalicija već nedavno reagovala zbog uočenih nepravilnosti na prethodnom konkursu.

-Prema izveštajima članova konkursne komisije načelnik opštinske uprave je pokušao da im nametne stav Nacionalnog saveta Albanaca da se odbace svi projekti medija koji ne izveštavaju na albanskom jeziku, što nije bio uslov konkursa. Slična stvar je samo ponovljena – kaže Raković.

Po tekstu konkursa, koji i dalje nije objavljen na sajtu Opštine, pravo učešća ovog puta imaju samo mediji koji su registrovani u Preševu.

Nikola Lazić

Nikola Lazić; Foto: MC.rs

Međutim, time se, smatra urednik „Vranjskih novina“ Nikola Lazić, ponovo favoriziju albanski mediji.

-U Preševu nema medija na srpskom jeziku. Jedino opštinska TV ima program i na srpskom, ali pitanje je da li ta televizija uopšte ima pravo učešća – kaže Lazić.

U Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) kažu da njih Opštinska uprava nije obavestila ni o raspisivanju novog konkursa, niti šta se desilo sa prethodnim.

Da nije poznata sudbina konkursa iz septembra potvrđuju i pojedini učesnici, koji i dalje čekaju njegove rezultate.

Inače, na naslovnoj strani sajta Opštine Preševo i dalje kao glavna vest stoji oglas za „medijski konkurs“ iz septembra.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *