EVROPSKA KOMISIJA: Na jugu Srbije stabilno

Međutim, u ovom dokumentu navodi se da postoji zastoj u dijalogu između centralnih vlasti i lokalnih lidera Albanaca, njihovoj integraciji kao i u ekonomskom razvoju regiona, što bi, prema oceni EK, trebalo popraviti u narednom periodu

BUJANOVAC, 12. novembar 2015. (Bujanovačke, Titulli) – U delu Izveštaja Evropske komisije (EK) o napretku Srbije na evropskom putu, u kome se govori o jugu Srbije, piše da je situacija u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa „uglavnom stabilna“.

Međutim, u ovom dokumentu navodi se da postoji zastoj u dijalogu između centralnih vlasti i lokalnih lidera Albanaca, njihovoj integraciji kao i u ekonomskom razvoju regiona, što bi, prema oceni EK, trebalo popraviti u narednom periodu.

U izveštaju se konstatuje da je u cilju rešavanja nejasnoća oko broja Albanaca u ovim opštinama, što je posledica njihovog bojkota popoisa stanovništva 2011, Vlada Srbije odlučila da usvoji procenu broja stanovništva uz pomoć nezavisnih eksperata, u skladu sa preporukama Savetodavnog komiteta za zaštitu nacionalnih manjina.

EK je pohvalila aktivnosti Koordinacionog tela za tri opštine, a rezultati su četvrta generacija upisana na bujanovačkom odeljenju Ekonomskog fakulteta u Subotici, kao i investicije i grantovi lokalnim preduzećima, uz preporuku Vladi da podrži dalji rad Koordinacioonog tela.

U delu izveštaja o zastupljenosti nacionalnih manjina u državnim institucijama,  piše da broj Albanaca na lokalnom nivou treba da se poveća, i da je Srbija priprema plan za zaštitu manjina od strane države do kraja 2015. godine, što je uslov za otvaranje poglavlja 23. u pregovorima između Evropske unije i Srbije .

Albanski lideri su u junu 2013. vladi podneli Plan od sedam tačaka koji predviđa poboljšanje položaja albanske zajednice na ovim prostorima.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *